"За" двустепенното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст през тази година гласуваха всички народни представители в комисията.

С промяната се предвижда минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да стане 180 лв. от 1 юли 2017 г. и 200 лв. от 1 октомври 2017 г., каза заместник-социалният министър Зорница Русинова, която представи предложението.

Увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 161,38 лв. на 180 лв. е увеличение с 11,5 на сто, а увеличението от 180 лв. на 200 лв. от 1 октомври 2017 г. е увеличение с 11,1 на сто.

В резултат от предложената промяна, със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Всички пенсии, които след преизчисляването на пенсиите от 1 юли с тежест 1,126 за всяка година осигурителен стаж, останат с размери под 180 лв. или под минималния размер на пенсията за съответния вид, ще бъдат приравнени на новия минимален размер.

В резултат на увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 180 лв., броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 547 300 на около 668 000 или около 31,5 на сто от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии. Необходимите допълнителни средства за изплащането на новите минимални размери са в размер на 8,8 млн. лв. месечно.

След увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 180 лв. на 200 лв. от 1 октомври 2017 г. броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 668 000 на около 800 000 или около 37,8 на сто от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии.

Пенсиите под 200 лв. или под минималния размер на пенсията за съответния вид, ще бъдат приравнени на новия минимален размер, при което около 132 000 ще получат увеличение между 0 и 11,1 на сто, а 668 000 ще получат увеличение от 11,1 на сто.

Необходимите допълнителни средства за увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 180 лв. на 200 лв., са в размер на 14,7 млн. лв. месечно. Общата сума на средствата за двуетапното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде около 100 млн. лв. допълнително над предвидените за 2017 г.

Допълнителните разходи на държавното обществено осигуряване ще бъдат за сметка на очакваните по-високи от планираните за 2017 г. приходи по бюджета на ДОО, с което бюджетното салдо за годината няма да бъде променено.

Георги Гьоков от парламентарната група на "БСП за България" посочи, че групата ще подкрепи предложението, защото то е в посока повишаване на доходите, нещо, което БСП винаги е защитавала. Парламентарната група на БСП обаче смята, че с предложението се нарушават основни принципи на пенсионната система - за справедливост и равнопоставеност и хора с висок осигурителен принос остават с много ниски пенсии, близки до минималната.

Зорница Русинова коментира изказването, че когато се говори за солидарност, то тя трябва да се разбира и като грижа към най-уязвимите, а увеличението на минималната пенсия ще реши част от проблемите на немалка част от пенсионерите в България. От "Обединени патриоти" изказаха мнение , че за увеличението на останалите пенсии трябва да се търсят пари от "лъжеинвалидите" като се направи реформа на системата .

От "Воля" посочиха, че подкрепят предложението, макар да е отстъпление от предизборното обещание на "Обединени патриоти" за минимална пенсия от 300 лева.

ДПС също подкрепи предложението, но Хасан Адемов от парламентарната група, който е и председател на социалната комисия, коментира, че ако към днешната дата е 104 милиона лева преизпълнението на приходите от осигурителните вноски, как управляващите са сигурни , че до края на годината приходите ще са същите, а няма да са по-малко или повече.

Представители на пенсионерските организации заявиха, че приветстват всяко увеличение на пенсиите, но дори и така увеличени, минималните пенсии остават под линията на бедност и три пъти под издръжката на живота, определена от КНСБ. Те настояват да се създаде експертна група, която да работи по вариант за преизчисление на пенсиите със средния осигурителен доход от 2016 година.