Няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата, анализира bTV.

Британски икономисти от „Лондон бизнес скул” изчислиха, че родените през 1982 г. ще са първото поколение британци, след което хората няма да получават пенсия. Според тях демографската криза и социално икономическите проблеми на бъдещето ще сринат социалните системи на Великобритания. Статистиката сочи, че родените през 1981 – 1982 г. са поколението Х – за тях няма да останат достатъчно работещи млади, които да захранват системата.

Ще получават ли пенсии днешните работещи българи и кое е поколението Х у нас – Стоян Георгиев приложи същите сметки към българската пенсионна система и демографската картина в страната.

Към момента работещите българи все още са повече от пенсионерите, но картината към 2037 г. – само след 20 години – е съвсем различна. Тогава ще има близо 500 хил. пенсионери и недостатъчно работещи млади, които да издържат системата. Изчисленията показват, че българското поколение Х – това, за което няма да има достатъчно работещи млади – вече е факт. Това са хората, родени от 1973 до 1977 г., които в момента са на между 40 и 44 г. Техният брой е 537 хил. Всяко едно поколение след тях ще бъде в същата ситуация – при достигане на пенсионната възраст, няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата.

Според бившия социален министър Иван Нейков опасност за тотален срив в системата и спиране на изплащането на пенсиите у нас не съществува.

„Вашият анализ е верен и това се знае от 20 години. Това са стабилни тенденции, заради които започнахме пенсионната реформа още през 2000 г.”, пояснява Нейков. По думите му ако българската пенсионна система изпадне в подобна ситуация, тогава липсите ще бъдат покрити от държавния бюджет и пенсиите ще продължат да се изплащат.

„В момента стабилността се крепи на ниските пенсии. Ако утре станат 2 пъти по-високи – край. Това е нещо, което тревожи всички в Европейския съюз, най-застаряващата общност в целия свят”, пояснява Нейков.

Той е категоричен, че не може да се прави сравнение между пенсиите на британците и тези у нас, тъй като мащабите са съвсем различни – английските пенсионери харчат техните пенсии във Великобритания, например.

„Не казвам, че на нашите пенсионери им е по-лесно, но да не забравяме българския феномен, че 92% от всички българи имат собствени жилища, докато 80% от британците живеят под наем”, припомня Нейков.

„В момента у нас 2,5 млн. българи са на трудов договор. Отделно имаме самонаети, имаме предприемачи. Общият брой на осигуряващите се е над 3,5 млн. В момента ние сме в това състояние, което тресе целия ЕС – при други страни 4 работещи издържат 1 пенсионер, а у нас – 2 издържат 1”, пояснява още Нейков.

По думите му безработица при висококвалифицираните служители у нас няма, като проблемът е при т.нар. „отчаяни безработни” – „Те вече не вярват на системата и не се появяват в нея. Дори не ги отчитаме”, пояснява Нейков.

Бившият социален министър е категоричен, че пенсионната възраст у нас ще продължи да се вдига, за да може системата да бъде стабилна.