"Предлагаме да се увеличат заплатите на всички държавни служители, за да може и те да започнат да плащат осигуровките си, без да се намаляват доходите им.
На работещите по служебно правоотношение в МВР, Министерство на отбрана и Министерство на правосъдието да се увеличат с 12% повече, отколкото на всички останали служители, за да се изравни приносът им в осигурителната система с разходите за техните пенсии", каза председателят на БСК Божидар Данев, цитиран от КРОСС и БГНЕС.
Увеличението трябва да е за сметка на бюджетите на министерствата.

Около 50 000 новопризнати инвалиди се появяват всяка година у нас, заяви още Данев. През 2002 г. хората, чиято инвалидност е призната от компетентните органи, са били 272 000, а през миналата година те са били 422 000.

"Как човек с придружител кара такси? Няма нормална страна, в която за няколко години броят на освидетелстваните за инвалидност да се увеличи двойно, а част от тях ритат футбол", коментира Данев, допълвайки че за няколко години броят на трудоустроените инвалиди е нараснал двойно - до над 400 000 за миналата година.
По думите му е всеизвестно колко струва едно решение на ТЕЛК.
През 2010 г. за инвалидни пенсии са изплатени над милиард лева.

Националният осигурителен институт (НОИ) ще бъде освободен от задължението да плаща инвалидните пенсии. Тези пари, добавките и помощите за хората с увреждания ще се поемат от една от агенциите на социалното министерство, съобщи в началото на август министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. През май 2010 г. той заяви, че НОИ се източва от инвалидни пенсии.

Работодателската организация настоява да се промени и системата на отпускане на ранни пенсии чрез по-засилен контрол. Според БСК са нужни по-обективни критерии за ранното пенсиониране и внимателен анализ на условията на труд.
Защо секретарката на една мина да се пенсионира по-рано, запита Данев.

Друго предложение на работодателите предвижда плавно, с по два-три месеца, паралелно да нарастват и стажът и възрастта за пенсия, предаде БНТ. В момента е заложено от 2012-а стажът да нараства постепенно с по 4 месеца на година, докато достигне 40 години за мъжете и 37 години за жените, а след 10 години да започне и увеличаването на пенсионната възраст.

БСК настоява и за прозрачност на финансовите потоци в пенсионноосигурителната система.
"Има кръгове, които не искат да има прозрачност на разходите в бюджета", заяви Данев.

Според БСК пенсиите трябва да бъдат актуализирани в зависимост от размера на инфлацията, ръста на БВП и на осигурителния доход, като това трябва да става всяка година със Закона за бюджета на ДОО. От камарата настояват  да отпадне таванът на пенсиите.

Предлага се реформа на администрирането на пенсионно осигурителната система и възможно включване на представителите на пенсионерските организации в надзорния съвет на НОИ. Идеята е да се създадат обособени фондове в рамките на фонд "Пенсии" към ДОО за служителите в МВР, МО и правораздавателните органи, подлежащи на ранно пенсиониране, за работниците първа и втора категория труд, които също подлежат на ранно пенсиониране и отделен фонд за земеделските стопани.