През миналата година 105 240 е броят на пенсионираните в условията на първа и втора категория. 511 000 са социалните инвалидни пенсии, като 460 000 от тях през миналата година са т.нар. втори пенсии - добавката към получаваните една или повече пенсии.

Само 47 600 са тези, за които социалната инвалидна пенсия е първа пенсия, отбеляза социалният министър.

Големият въпрос, свързан с инвалидните пенсии, не е в техния брой, а в това, че все още не могат да намерят своето място, защото на практика това е социално подпомагане, добави той.

По повод замразяването на нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране, Хасан Адемов каза, че в следващата година трябва да се намери онзи механизъм за повишаване на възрастта и стажа, който да не зависи от волята на случайно попаднали в политиката, в това число и министри, които да предлагат решения, засягащи почти всички български граждани.

Той посочи, че са готови да предложат и да съобразят увеличаването на възрастта и стажа с продължителността на живота.

Адемов отбеляза, че през 2012 г. фискалният ефект от увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране е само 35 млн. лева по-малко разходи в бюджета на ДОО.

По повод критиките на опозицията, че има неразчетени разходи, социалният министър каза, че няма никаква драма в предложения бюджет на ДОО. Българските пенсионери ще получават увеличение на пенсиите, гарантирани са и всички обезщетения за следващата календарна година, отбеляза той.

Адемов каза, че правителството също не е доволно, че минималната пенсия се увеличава само с 4,50 лева, но се възстановява "швейцарското правило" за индексиране на пенсиите. Същият принцип през 2009 г. определяше 19 процента увеличение на пенсиите, даде пример той.

Министърът посочи, че опозицията иска индексиране на пенсиите с процента на инфлацията, т.е. "в типично герберски стил" предлага замразяване на минималната пенсия за стаж и възраст.

Инфлацията е близо до нула, предлагате с 0 лева да бъдат увеличени минималните пенсии, все пак 4,50 е повече от 0 лева, заяви Хасан Адемов.