БСК: Бюджетът на НОИ не може да поеме увеличение на пенсиите

stat
15:35  |  21 април 2017 | Общество / Редактор Калина Петрова / обновено преди 15 минути
Григор Димитров, директор в БСК
Сн.: Dir.bg

С по-висока събираемост няма как да бъдат увеличени пенсиите. Това заяви в интервю за Дир.бг Григор Димитров директор "Осигурителни отношения" в БСК.
Г-н Димитров, как ще се отрази на бюджета на страната и осигурителната система едно увеличение на минималната пенсия от 180 или 200 лева? Справедливо ли е да бъде увеличена само минималната пенсия или всички трябва да бъдат индексирани?

Ние считаме, че съществуващата структура на размера на пенсиите, е един показател на обществото към хората, както ги наричаме в заслужена почивка. 20% получават пенсия до 161 лева. Близо 40% от тях получават до 200 лева, а до 300 лева - повече от половината - 66%. Ако можем да говорим за високи пенсии между 500 и 900 лева - получават само 14% от пенсионерите.

Очевидно е, че при това състояние на нещата трябва да се пристъпи към решаване на проблема с пенсиите на хората, но друг е въпроса как ще се направи. Увеличението до 200 лева, бяха показани разчетите, ще струва между 200 милиона - 250 милиона годишно. Друг е въпросът как ще бъде за тази година. Това не е голяма сума. Ако не се индексират останалите пенсии, ще се нарушат много сериозно основни принципи на осигурителната система.

Това са принципите за равнопоставеност и справедливост. Т.е. как ще обясним на пенсионерите защо увеличаваме пенсията само на тези до 200 лева, а не и на останалите?! Ако се приеме предложението, което се направи от БСП за индексиране на всички пенсии, а и което и патриотите поставиха, това ще струва на бюджета не по-малко милиард и осемстотин лева. Като прибавим и тези 200 милиона стават около 2 милиарда лева.

Ако към тези суми прибавим и годишната индексация, значи около 2 - 2,5 милиарда лева годишно през следващите години ще са необходими да се изпълни това предложение. Аз лично считам, че бюджетът на НОИ не е готов да поеме това увеличение. Още повече, че това ще наложи да се преразгледа републиканския бюджет и от там да се търсят резерви за увеличение на бюджета на държавното обществено осигуряване.

Какво е решението за инвалидните и социалните пенсии?

В последно време инвалидни пенсии, е една от темите, която се дискутира много. Инвалидни пенсии е справедливо да има и такива пенсии трябва да се отпускат, тъй като това е един от осигурителните рискове в осигурителната система. Друг е въпросът, че в последните години с промяна на условията за пенсиониране техният брой рязко се увеличи и сега получават повече от 450 000 души такива пенсии, а общият размер за тях е около милиард и 400 000 лева.

Отново искам да кажа, че не бива да създаваме впечатление, че отпускането на инвалидни пенсии ще се прекрати. Но заедно с това, ние очакваме от правителството да представи пакет от мерки, с които да се обективизира процеса на отпускането на инвалидните пенсии. Не считам, че резерва, който ще се освободи от преразглеждане на сегашния режим, е достатъчен за увеличение на минималните пенсии и на всички останали. Средствата са далеч по-сериозни.

Как мислите възможно ли е увеличение на бюджета и това за сметка на кого ще бъде?

Бюджетът за тази година е гласуван. Актуализация на бюджета, ако се направи и не се намерят резерви в самата осигурителна система, а считам, че такива няма, трябва да се актуализира и бюджета на държавното обществено осигуряване. Очевидно е, че бъдещето правителство ще взимат тези решения, но трябва да имат предвид от кого ще вземат тези средства. Не считам, че с увеличение на събираемостта и с други административни мерки, това увеличение на пенсиите, което е предвидено, може да се компенсира. Очевидно е, че трябва да има ново преразпределение на бюджета.

Вчера президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви също, че по-справедливия вариант е индексиране на всички пенсии. 

АНКЕТА: Трябва ли само минималната пенсия да бъде увеличена?


Последно в Общество


Бжежински - от емигрант до главен съветник в Белия дом

Също като своя предшественик на поста* Хенри Кисинджър, преселник от Германия, Збигнев Бжежински пристига в страната като емигрант от Европа.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?