Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., одобрени днес от правителството. В момента минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 161, 38 лв.

С промяната пенсиите на около 800 000 души ще се повишат. В резултат на увеличението ще нараснат и минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност, които по закон се определят в процент от минималната пенсията за стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

За двуетапното увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли и 1 октомври са необходими около 100 млн. лв. допълнително над предвидените средства в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година.

Допълнителните разходи ще бъдат за сметка очакваните по-високи приходи от планираните в бюджета на общественото осигуряване за 2017 г., с което бюджетното салдо за годината няма да бъде променено.

ГЕРБ и Патриотите обещават да преизчислят всички пенсии. Това щяло да стане със събраните суми след ревизиите на инвалидните пенсии

Преди дни НСТС прие становище за увеличението на минималната пенсия. Освен това бе одобрена и нова методика за ТЕЛК.