Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев във връзка със законодателна инициатива на партията, цитиран от „Фокус“.

От бъдещата коалиция ГЕРБ-ОП обещаха да увеличат минималните пенсии на 180 лв. от 1 юли тази година и на 200 лв. от 1 октомври. За останалите пенсии също се предвиждало увеличение, но то щяло да бъде ясно при обсъждането на бюджета за 2018 г.

За тази година е предвидено увеличение на пенсиите с 2.6% от 1 юли.

„Като една последователна партия в момента и опозиция, това което сме обещали на тези 1 млн. български граждани, които гласуваха за нас, предлагаме конкретни стъпки как това да бъде реализирано. Става въпрос за преизчисляването на всички пенсии от 1 юли тази година на база средния осигурителен доход за 2013 г.“, каза Стойнев.

Той посочи, че по този начин ще се намалят различията между пенсиите.

„Последното подобно преизчисляване се е случило през далечната 2008 г.“, каза Стойнев и заяви, че БСП иска да върне отново тази справедливост. „Считаме, че това е истинската мярка, която ще подпомогне най-възрастните хора“, каза Стойнев.

Той поясни, че БСП предлага и предварителна оценка на въздействието за основание, заинтересовани групи, анализ на разходи и административна тежест, както и въздействие върху нормативната уредба. Според него това е новият и модерен начин за представяне на законодателни инициативи.