Това каза премиерът Бойко Борисов по време на Дискусионна кръгла маса на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България, цитиран от Агенция "Фокус".

"От малкото страни сме, които не се изкушават да вдигат данък ДДС, което дава абсолютно прогнозируема бизнес, финансова и икономическа среда в нашата страна. Дългът ни е нисък, бюджетът е около 2% дефицит", заяви Борисов.

Той посочи, че САЩ може да се поучaт от финансовия министър Владислав Горанов. "Ако ние направим такъв дълг като вашия, днешното мероприятие няма да го има.

По думите на Борисов дисциплинирани сме във финансово отношение. МВР прокуратурата и ДАНС полагат усилия не само да спират контрабандата, но и да съберат максимални приходи, които да отидат в общ живот, за приоритетите - образование, спорт, култура.

Борисов припомни, че са направени много университети и инфраструктура.

Премиерът Бойко Борисов обеща и Коледни надбавки за пенсионерите.

"Контрабандата генерираше най-голямата корупция. От началото на годината досега, благодарение на звената, които направихме - 17 пъти се вдигнаха приходите. Тези пари са текли години наред - 2,3 млрд. повече сме събрали в бюджета от началото на годината. Представяте ли си какво е загубила държавата? Когато им се обединиха системите, вече няма как да шикалкавят", заяви Борисов.
По думите му, в тази посока няма да спрат действията.

Премиерът изреди и допълнителни разходи в бюджета - 100 млн. повече на пенсионерите, 106 млн. на тютюнопроизводителите, 20 млн. на учителите, 50 млн. за животновъди, 100 млн. за магистралите. Той уточни, че звената, които се борят с корупцията са тихи, безмълвни.