Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев на заседанието на депутатите от бюджетната комисия, които обсъждат на второ четене финансовата рамка на бюджета за догодина.

Той обясни, че с текстовете на бюджета на Здравната каса в дадена болница може да се извършва лечение на определен брой заболявания от даден вид, а ако дойде още един пациент със същото оплакване, ще се наложи да бъде върнат.

"Проблемът, срещу който недоволстват лекарите, е, че ще се наложи да връщат пациенти, защото с текстовете те се задължават да извършват определен брой манипулации", каза Грозев и даде за пример операциите от херния.

"РЗОК определя на болница "хикс"  50. С 51-вата какво става?! Тя също е в основен пакет?!
",  обясни председателят на БЛС, цитиран от БНР.

Депутатите обаче се усъмниха в нарушения.

"
Миналата година до август месец се оказа, че 1 милион българи са посетили болничните заведения. От тях 45 000 са оперирани. Всички останали са минали по пътека. До края на годината щеше да се окаже, че 2 милиона са минали през болничните заведения. Аз се чудех, дали да не направя предложение в Закона за личните документи вместо "домуване" да пише "болница", защото така или иначе половината българи са в болницата",  каза депутатът от ПФ Емил Димитров.

Предложението на ДПС за увеличаване на парите за служителите в НЗОК не бе прието, но пък те успяха да извоюват два милиона лева допълнително за заплати в Националния осигурителен институт (НОИ).

Повече за култура

Още 10 млн. лева допълнително за култура гласуваха депутатите от бюджетната комисия, предаде БНР. Парите ще бъдат разпределени между Министерството на културата и общините, за да може те да стигнат и до държавните, и до общинските структури.

Вдигат заплатите в НОИ

"Това ще стане като 2 млн. лева от събраните осигуровки ще бъдат пренасочени към заплатите на служителите в НОИ"
, обясни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

По думите й това е една от най-коректните организации и министерства, които са направили съкращението в рамките на 10-те процента по бюджета.

"Лично смятам, че точно тези организации, които го направиха, е нормално, разбира се, с натиск на бюджета, сега да компенсират останалите на работа хора, поели натоварването на съкратените бройки с увеличение, именно поне в този размер", добави Стоянова.

Според нея 2 милиона лева не са проблем в приходите от осигурителни вноски.

Бюджетът на ДОО - вдигат пенсиите с 2,5%

С 30 лева ще се увеличи минималният осигурителен праг за земеделските стопани, решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, които обсъждат на второ четене финансовата рамка за следващата година. От догодина те ще плащат 330 лева минимално за дейността си.

Обезщетението за безработица и за втората година от майчинството обаче остава на тазгодишните си нива. Бюджетната комисия потвърди, че пенсиите ще се увеличат с 2,5 на сто от 1-ви юли догодина.

От ДПС настояха за увеличение на пенсиите с 10 лева. Предложението бе аргументирано от Хасан Адемов.

"Защото една голяма част от тези хора са със стари пенсии. Заплатите, които са получавали, са били много по-ниски от сегашните. Фискалният ефект за следващите шест месеца, за който период се отнася това увеличение, е 39 милиона", каза Адемов.

Социалната политика - на социалните програми, а пенсиите да бъдат наистина обвързани с принос, отговори Менда Стоянова.

ДПС и Реформаторите поискаха увеличение на минималното обезщетение за безработица.

"Тези обезщетения, които горе-долу да покрият нарастването на минималната работна заплата в размер на десет процента, т.е. ние да дадем един знак към хората, с ясното съзнание, че не сме социални в рамките на една година да компенсираме онова, което за четири - пет години не се е случило", каза Димитър Танев от РБ.

Въпреки това, обезщетението за безработица остана малко над 7 лв. на ден.

По-рано депутатите от БСП и "Атака" напуснаха заседанието демонстративно, защото получиха промените между двете четения на бюджетните закони минути преди него.

Със Закона за бюджета за догодина се прави и актуализация на тазгодишната финансова рамка, която се налага най-вече заради по-големите харчове на МВР и Министерството на отбраната. Необходими са и повече пари за финансирането на европроектите.

Тази седмица - след гласуването им в ресорната бюджетна комисия, законите ще бъдат разгледани на извънредно заседание на парламента.

Какво предвижда бюджет 2016 >>