Пенсионните фондове могат да изплащат пожизнена втора пенсия, която да се наследява. Това заявиха категорично от Асоциацията на пенсионните дружества.

Асоциацията предлага девет различни възможности за свободен избор на лицата, придобили право на пенсия от Универсален пенсионен фонд, при запазване на правата на наследниците.

Ако си представим, че някой ни попита какви компромиси не бихме направили, то на първо място това е със свободата на избора на осигурените и с прилагането на международни практики на държави с развито пенсионно осигуряване, каза Даниела Петкова от пенсионно дружество „Доверие”, цитирана от БГНЕС.

Особено с правото на наследяване на индивидуалните сметки на хората, които са частна собственост, с която те трябва да се разпореждат, продължи тя.

От асоциацията предлагат законодателни предложения, според които е възможно пенсиите да бъдат едновременно пожизнени и да се унаследяват. Има и такива пожизнени без унаследяване, но лицата сами трябва да изберат какво предпочитат.

Един от вариантите за пожизнена пенсия с унаследяване е още в договора да се запише срок, в който при смърт на осигуреното лице, наследниците му да наследяват парите.

"Пенсионира се тази година, подписва договори и казва: "В следващите 20 години каквото и да се случи с мен, искам моите наследници да получават размера на пенсията, която вие току-що ми определихте и записахме в началния договор", обясни Даниела Петкова, цитирана от БНР.

Другият вариант е за безсрочно период на наследяване:

"Има възможност да се изплаща наследствена пенсия на наследниците на този пенсионер, който е починал, след като си е избрал допълнителната пожизнена пенсия за старост с право на наследяване. Повтарям, наследствена пенсия на наследници на починал пенсионер", обясни Петкова.

Извън тези 9 вида от асоциацията предлагат, когато човек придобие право на пенсия или 5 г. по-рано, клиентите на универсалните фондове да могат да получат до 50% от сумата, натрупана в индивидуалната им партида.

Тези пари трябва да се ползват от хората, чиято собственост са и не могат да се ползват за други нужди на осигурителната система. Каквото и да се случва, те трябва да бъдат похарчени от хората, както те решат, отбеляза Петкова.

От 2002 г. до днес са изплатени над 1 млрд. лв. на наследници на осигурявали се при нас и на ранно пенсионирали се хора, уточни председателят на асоциацията Никола Абаджиев. И допълни, че тези фондове, които те представляват, не са просто касички, а вършат реална работа.

Асоциацията е против предложената от МФ възможност пенсиите от втория стълб да могат да се прехвърлят за изплащане от животозастрахователни дружества, защото пенсионното осигуряване не е застраховане.

Има голяма вероятност Конституционният съд да отмени така наречената пенсионна реформа, заяви по-рано пред БНР Красен Станчев - председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика.

В петък Върховният административен съд сезира конституционните магистрати по жалба на частните пенсионни дружества дали е законосъобразно даването на избор на хората да преценяват къде да отиват парите им за втора пенсия.