Пчелите са загинали, след като кошерите били залети с бензин, съобщава ТВ каналът KSBW.

Пред телевизионния канал собственикът на кошерите е заявил, че те се отличавали с неагресивно поведение и били унищожени от съседите, които "се притеснявали за децата си".

През последните десетилетия пчеларите от южните части на САЩ имат проблем с т. нар. "пчели-убийци" или "африканизирани пчели". Те са потомството, плод на експерименти и опити с кръстосване на африкански видове пчели с обикновени европейски такива.

Тези хибриди се отличават с голяма агресивност и са способни да преследват жертвата си стотици метри, като отровата им е в пъти по-силна от тази на обикновените медоносни видове. 
Тези пчели се разпространяват все повече в южните американски щати и започват да изместват в голяма степен тамошните нормални медоносни, като отчасти се хибридизират с тях, но често и  ги унищожават.

Някои пчелари, сред които очевидно собственикът на убитите пчели, се опитват да възстановят популацията на медоносните насекоми с внос от Европа и Русия на кошери.

Загубата от действията на вандалите са над 50 000 долара.

Преди дни, авиотехниците от базата на американските ВВС в Ленгли-Юстис, Вирджиния, откриха див пчелен рой, загнезден в един от двигателите на подготвян за полет изтребител, което наложи отлагането му.