Инцидентът, при който Янакиев прегази 70-годишния Никола Лазаров на улица "Пловдивска" в Пазарджик, стана на 18 декември м.г.

След това шофьорът беше задържан за по-малко от 24 часа и освободен, въпреки че многократно е бил наказван за нарушения на пътя, включително с отнемане на книжката.

След като синът на убития Еленко Лазаров разказа пред медиите какво се е случило, прокуратурата задържа отново водача, а лично главният прокурор Сотир Цацаров се извини на близките.

Днес 27-годишният Иван Янакиев застана пред Окръжния съд в Пазарджик, като адвокатът му Христо Мишев поиска от магистратите да наложат мярка за неотклонение "парична гаранция", съобразена с възможностите на клиента му, съобщи местният сайт "PZdnes".

Защитникът обоснова искането си и с мотива, че седейки в ареста, клиентът му не може да изработи парите за неговия хонорар. В залата стана ясно, че Иван Янакиев има фирма за търговия с авточасти.

Прокурорът по делото Стефан Янев поиска съдът да измени мярката за неотклонение в "домашен арест".

Съдия Ивета Парпулова обаче реши да пусне обвиняемия от ареста срещу парична гаранция от 3000 лева. Магистратът каза още, че след 23 февруари Янакиев е оставен в ареста неправомерно, тъй като по закон той може да бъде задържан за не повече от два месеца, след което мярката му за неотклонение трябва да бъде разгледана.

Близките на загиналия останаха потресени от решението на съда в Пазарджик. Синът на убития Еленко Лазаров е категоричен, че е опасно Янакиев да бъде пуснат от ареста, защото отново може да се качи на автомобил. Според близките, обвиняемият е покровителстван от хора от престъпния свят, съобщи БНР. Нещо повече, камери са засекли при огледа на местопроизшествието, как покровителят му е нареждал на полицаите какво да правят при инцидента. От полицията тогава категорично отрекоха това.

27-годишният Иван Янакиев е системен нарушител на пътя. Той многократно е санкциониран заради шофиране с висока скорост, в нетрезво състояние и под въздействието на дрога. До този момент обаче нито един от наложените му 11 акта не е платен, а по-голямата част от административните му наказания са отпаднали в съда.

Решението може да бъде обжалвано до 15 март пред Апелативния съд в Пловдив.

АНКЕТА: Можем ли да намалим катастрофите по пътищата?