Решението е на съдия Диана Стателова, която, по искане на прокуратурата, разпореди да се извърши допълнителна медицинска експертиза от нови вещи лица, която в пълен обем да отговори какво точно е здравословното състояние на Иван Евстатиев, съобщиха "Фокус" и БНР.

Заседанието на Районния съд в Панагюрище се проведе в МБАЛ-Пазарджик, където е настанен обвиняемият. Пред сградата се бяха събрали и около 100 жители на Стрелча.

57-годишният бивш кмет на Пазарджик и Стрелча бе обвинен в изнасилване на 16-годишна ученичка от Стрелча, след като я е привел в безпомощно състояние. Данните по делото сочат, че момичето е било упоено с алкохол почти до смърт. Съдът го остави за постоянно в ареста.

Миналата седмица обаче Евстатиев бе откаран по спешност в областната болница в Пазарджик. Там му бе направен скенер, който показа исхемичен инсулт.

Очаква се в понеделник обвиняемият да бъде изписан от болницата и да бъде върнат в следствения арест на пазарджишкия затвор. Според защитата, обаче това е недопустимо.

"Той не може да седи в ареста. Това е становището. Той е в тежко здравословно състояние, има инсулт, има тежка бъбречна недостатъчност, втора към първа степен и има диабет, който е отключил сега", заяви един от адвокатите на Иван Евстатиев - Ташкена Колчева.

На въпрос къде ще бъдат направени новите експертизи, адвокат Колчева каза, че съдията ги е назначила и тя определя къде ще бъдат направени. Тя не пожела да съобщи имената на лекарите, които са направили досегашните експертизи като уточни, че това са местни медици, но има и такива от други болници.

На въпрос за това подобрява ли се здравословното състояние на Евстатиев, юристът отговори, че е нормално да има подобрение, защото му се вливат доста лекарства от няколко дни.

Протестиращите жители на Стрелча обаче не вярват в диагозата на Иван Евстатиев. Те се притесняват, че ако бившият им кмет бъде пуснат от ареста, може да избяга от страната и да се укрие.

Очаква се на 12-и февруари пред сградата на Районния съд в Панагюрище да има нов протест на жителите на Стрелча.