Девойката се удави в микроязовир край местността "Добра вода" в Родопите вчера следобяд. Тя влязла във водоема с още пет момичета на възраст между 13 и 21 години. Те били в местността на пикник със семействата си.

По всяка вероятност момичетата са пропаднали в подводна яма. Родителите успели да извадят пет от тях, но 19-годишната девойка се удавила.

Директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Васил Вълчев обясни, че петте спасени момичета са докарани по спешност в болницата, тъй като са загубили съзнание и са нагълтали вода, съобщи "Фокус". Четири от тях вече са освободени, а едно ще остане под наблюдение.

По думите на д-р Вълчев, момичетта са от ромски произход, изповядващи исляма. Те са влезли във водоема с религиозното си облекло - черни мюсюлмански религиозни дрехи и фереджета.

"Може би това е и една от причините да се стигне до този инцидент и до леталния край на едно от момичетата", уточни д-р Вълчев.

Близките не искаха аутопсия

Снощи и тази сутрин пазарджишката болница е била обсадена от стотици гневни роднини и жители на кв. "Изток". В района е било разпоредено засилено полицейско присъствие и до сблъсъци не се е стигнало.

"И снощи, и днес има ангажирани полицейски екипи. Ситуацията е овладяна", съобщи говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Семейството на удавеното момиче категорично са се противопоставили да бъде извършена аутопсия, защото това противоречи на религията им. Те са със салафитски убеждения, съобщи Дарик радио.

Пред bTV бащата на момичето заяви, че става въпрос за нелеп инцидент, а не за убийство, затова лекарите нямат основание да правят аутопсия.

Близките на удавеното момиче дори заплашват, че няма да приберат трупа на момичето, защото е осквернен при направената аутопсия, каза д-р Вълчев, цитиран от "Фокус".
Според религиозните им вярвания след това оскверняване те не могат да погребат момичето.

Ако семейството откаже да прибере тялото, то ще остане за съхранение в моргата в Пазарджик.

По-късно ръководството на болницата и лекар от "Съдебна медицина" са разговаряли с близките на момичето и с протестиращите като са постигнали споразумение за извършване на аутопсия.
За 35 години практика като лекар досега не е имало прокурор, който да отмени аутопсия при съдебен случай, каза още д-р Вълчев.

Прокуратурата: Аутопсия е задължителна

Говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова съобщи, че по случая е образувано производство срещу неизвестен извършител за склоняване към самоубийство.

Винаги, когато съществува някакво съмнение относно причината за настъпилата смърт, аутопсията е задължителна и никакви други съображения не могат да натежат и да доведат до това да не се изпълнят тези задължения по закон”, каза още Стоянова.

По думите й, прокуратурата уважава религията на хората и техните съображения, но законът е над всичко.

Малко след 11 ч. патоанатомът от Съдебна медицина – Пазарджик д-р Борис Пеев съобщи, че аутопсията е извършена и причината за смъртта на момичето е удавяне, предаде "Фокус".

"В Съдебна медицина е получено постановление от Окръжна прокуратура, с което се назначава аутопсия и ние сме го спазили", каза д-р Пеев.

Аутопсията е извършена, след като представител на близките е влязъл в залата и е видял, че частите от тялото, които те не искат да се виждат, са били покрити, коментираха за Радио "Фокус" от Окръжната прокуратура.

От там уточниха, че са поразени от факта, че не е изразена скръб от смъртта на момичето, а притеснения за това как ще стане погребението и дали ще се спазят ритуалите.

Районен мюфтия: Патоанатом жена за аутопсията

Мюсюлманската религия допуска да се направи аутопсия само при категоричното съгласие на близките и то ако има сериозни основания за това, каза за "Фокус" Абдулах Салих, районен мюфтия на Пазарджик.
По думите му, основанието на родителите да не пожелаят съдебно-медицинска експертиза е, че те са сигурни, че става въпрос за нещастен случай, а не за криминално престъпление.

Съображенията на родителите са, че първо е неблагоприлично мъж лекар да прави аутопсия на мюсюлманско момиче, било то и труп и второ – самото измиване на мъртвеца, по мюсюлманските закони изисква той да се измие с хладка вода само и да не му се причинява никаква болка.

"В този случай е трябвало да се вземе под внимание вероизповеданието на семейството и да се назначи патоанатом жена”, каза още Абдулах Салих.