Операцията е проведена рано тази сутрин от ДАНС по разпореждане и под наблюдението на Окръжната прокуратура в Пазарджик. Тя е във връзка с досъдебното производство, образувано през ноември миналата година, след мащабната акция срещу ислямисти в няколко града.

Шестимата задържани са Йосиф Минчев от Пловдив, Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак от Пазарджик, Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград и Веселин Стефанов от Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Повдигнати са им обвинения за участие в група, която проповядва антидемократична идеология и за пропаганда за война.

Същите обвинения са повдигнати задочно и на Рангел Илиев от Пловдив и Мустафа Али от Пазарджик. За тях е издадена Европейска заповед за арест.

Шестимата ще останат в ареста за 72 часа, а прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража от Окръжния съд в Пазарджик.

От джамията "Абу Бекир" в ромския кв. "Изток" са иззети компютри с видеофайлове и литература, съобщи bTV.

През ноември м.г. в Пазарджик бяха задържани религиозният водач Ахмед Муса Ахмед и още шестима, като им бяха повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология и пропагандиране на война.

Анкета: Опасявате ли се от радикален ислям в България?