Въпросните зони могат да бъдат цели квартали или дори градове, като в тях трябва да задължително да има болница и пазар.

Вчера стана ясно, че част от бежанските лагери ще бъдат превърнати в такива от затворен тип. По строгите правила за лагерите идват, след като стана ясно, че голяма част от бежанците не ни използват вече като транзитна зона, а остават у нас. Всички лагери са запълнени на 100%, отчете МВР.

Чужденците, които търсят международна закрила, може да бъдат настанявани в помещения от затворен тип, когато е необходимо са се установи или провери самоличността или националността им или да се установят фактите, на които се базира молбата за убежище, ако това е невъзможно по друг начин или има опасност чужденецът да се укрие.

Настаняването в затворено помещение ще е възможно и с цел защита на националната сигурност или обществения ред, както и за установяване на компетентна за разглеждането на молбата за закрила държава и прехвърляне на човека там.

По отношение на малолетните и непълнолетни чужденци мярката се предприема само в краен случай и при спазване на изискванията за запазване целостта на семейството.

С решението днес се променя и процесът на разглеждане на молбите за международна закрила. Предвидено е то да става в общ ред, като само при определени предпоставки да се провежда ускорена процедура за разглеждане на документите.