Предложението на кабинета до Народното събрание е да бъдат отпуснати средства на доайена на българската археологическа наука Мария Чичикова, пианиста проф. Иван Дреников, оперната певица Александрина Милчева, актьора Павел Поппандов и композитора проф. Петър Льондев.

Така те ще бъдат наградени за изключителни постижения и за цялостния им принос в областта на културата.

Наградите ще се предоставят пожизнено и са в размер на 700 лева месечно, уточниха от пресслужбата на Министерски съвет.

Очаква се парламентът да одобри предложението.

Миналата година той прие решение, с което бяха отпуснати същите суми на други 15 културни дейци: Кеазим Исинов, проф. Стоян Дуков, Донка Антонова, Кирил Георгиев, Татяна Лолова, Стефка Евстатиева, Славчо Бакалов, Никола Инджов, Михаил Белчев, Миглена Караламбова, Йорданка Кузманова, проф. Евгения Малеева, Димитър Димитров, Димитър Симеонов и Андрей Андреев.

Тогава единственият депутат, който се изказа, беше Александър Симов от БСП. Той заяви, че партията му ще подкрепи предложението, но подкрепата за културата не трябва да бъде инцидентна. По думите му трябва да се подкрепят не само дейци, които са оставили своята диря в културата, а и млади творци.

Орден "Кирил и Методий" за  Александър Петров

Междувременно сега Министерският съвет предлага на президента да награди акад. Александър Петров с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, за неговите особено значими заслуги в областта на образованието и природните науки. Научните и иновационните заслуги на акад. Петров са свързани с експерименталното наблюдаване и теоретичното обясняване на шест нови ефекта във физиката на течните кристали. Между тях се откроява откритието на биофлексоелектричеството и създаденото учение за ролята му във физиката на живата материя. Тези нови ефекти се прилагат в оптоелектрониката, био-нанотехнологиите, мембранната биофизика.

Приносът на акад. Петров за висшето образование у нас се свързва със създадената от него научна школа по физика на живата материя. Той чете лекции и води специализирани курсове по новите научни направления: физика на течните кристали, физика на живата материя и биоелектроника във Физическия факултет и във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“.