Представители на асоциацията се срещнаха с управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова, за да обсъдят проблеми, свързани с "източване" на пари както от НЗОК, така и от фондовете, съобщиха БТА и БНТ.

Държавни, общински и частни болници се възползват от текстове в наредбата, даващи им възможност да определят свободни цени, както и да злоупотребяват с предоставянето на "избор на екип", "самостоятелна стая, "телевизия и интернет" и др., обясни д-р Мими Виткова, председател на асоциацията.

Според д-р Виткова и д-р Тодорова болниците получават веднъж средствата по клинична пътека от НЗОК и втори път от фонда.

Пример за това е обикновено раждане, за което НЗОК плаща на болницата 580 лв., а пациентката също плаща на болницата за раждането, но по тарифа на лечебното заведение.

Останалите услуги са включени в пакета на болницата, като след изписването си пациентът настоява фондът да плати, за да си възстанови разходите.

Клиенти на фондовете са предоставяли фактури за раждане в размер на 10 хиляди лева, посочи Виткова. За самостоятелна стая е било платено 330 лв., за 3-дневен престой в стая с телевизор и интернет - 980 лв. и др.

В последните две години са зачестили своеволията от страна на лечебните заведения, каза още Виткова.

По думите й едно и също медицинско изделие в две лечебни заведения струва 6 хиляди и 12 хиляди лева.

НЗОК и асоциацията ще изпратят съвместно писмо до министъра на здравеопазването Петър Москов, "по повод идеята му за надграждане на модела и въвеждане на електронно здравеопазване, което ние адмирираме, но трябва ред, за да не се сгромоляса моделът", каза д-р Тодорова.

Тя добави, че е наложително сътрудничеството между НЗОК и фондовете, които да подават информация, а НЗОК да извършва проверките, както и че ще настояват за спешна среща с министър Москов.