Софийска градска прокуратура е образувала вчера досъдебното производство за престъпление по служба и безстопанственост. Разнищването е възложено на следствения отдел към СГП, а определеният срок е 2 месеца.

Предполагаемите нарушения са извършени миналата година.

Под лупата на следователите е това, че МВнР е заобиколило Закона за обществените поръчки (ЗОП) във връзка със служебни пътувания за хората от ведомството.

Редът на закона не е спазен при осигуряването на билети за самолет, хотелски настанявания и медицински застраховки.

Аграрното министерство се оказва посредник на дипломатите

Трябвало е да се проведе процедура съгласно ЗОП. От МВнР обаче са сключили две споразумения (от 15 януари и от 22 април 2016 г.) с Министерството на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ.

С въпросната фирма МЗХ е в договорни отношения – обаче след проведена обществена поръчка - за пътуванията на свои служители.

Целта (на споразуменията) е била да се облагодетелства дружеството, което не е имало сключен договор с МВнР, а само с МЗХ, уточняват от прокуратурата.

С двете споразумения от м.г. МВнР се е задължило да заплати за 6 месеца на дружеството общо 700 000 лв. за самолетни билети, ваучери за хотел и застраховки.

Настъпили са значителни вредни последици за Министерство на външните работи.

На всичкото отгоре заподозрените в дипломатическото ведомство не са се възползвали от предоставените на МЗХ големи отстъпки, въпреки, че са имали такава възможност. От това МВнР е понесло щети за 148 000 лева.

В разследването ще бъде изискана цялата документация от двете министерства. Предстоят разпити на всички, до които случаят допира.

Икономическа експертиза ще установява точната стойност на вредите за МВнР.

В съобщението на СГП не се уточнява не само кои, но и колко са заподозрените "ръководни длъжностни лица", нито как се казва търговското дружество, което те са почерпили с цялата операция.