Руското министерство на външните работи предупреди гражданите си, които пътуват в чужбина, за рисковете от американските правоохранителни органи и специални служби, провеждащи лов за руснаци по целия свят, се казва в официално изявление, цитирано от Ройтерс и БТА.

В съобщението се отправя обвинение към Вашингтон, че отвлича руснаци и се привеждат случаи като този с Владимир Дринкман, екстрадиран в САЩ от Холандия миналата година.

"Вярвайки, че може да прави всичко, което си поиска, Вашингтон стига дотам да отвлича наши граждани", се казва в изявлението на руското министерство.

Дринкман се призна за невинен по обвинения в заговор с поне още четирима души да инсталират компютърен софтуер за претърсване на компютърните мрежи на финансови компании и други финансово-икономически субекти.

"Заплахата от арест по заповед на правоохранителните органи и специалните служби на САЩ в трети страни остава и е съвсем реална" , се казва още в изявлението, за което Ройтерс отбелязва, че е изпъстрено с гневни пасажи.

Американските власти продължават неприемливата практика за лов на руснаци по целия свят, пренебрегвайки нормите на международното право и извивайки ръцете на други държави, се казва в документа.