Топ дестинациите в Гърция и Турция са Халкидики, Истанбул, Солун, о-в Тасос, Кушадасъ и Анталия. Букурещ също е сред най-посещаваните места в чужбина.

В България предпочитани за летните месеци са курортите по южното Черноморие, а за зимните месеци Боровец, Банско, Велинград.

През лятото българите предпочитат да почиват основно на море, а през зимата и неактивните сезони си организират екскурзии за опознаване на обекти в страната.

Средната почивка на българина у нас е 5-6 дни с разход от 244 лв. на човек, средно около 50 лева на човек на ден. В чужбина българите харчат около 3 пъти повече – средно по 646 лв. на човек, приблизително по 116 лв. на човек на ден.

Тези факти станаха известни при официалното представяне на проекта на Министерството на икономиката и енергетиката "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България".

Три основни причини карат българите да предпочетат при пътуване в България вместо в чужбина – липсата на езикова и културна бариера, по-лесната организация, както и убеждението, че първо трябва да опознаем държавата си, а след това други страни, народи и култури, става ясно от представеното изследване.
Има и една четвърта причина, свързана с желанието на българите да посещават нови и непознати места.

Напоследък се забелязва, че българската туристическа индустрия търси начини за привличане на български туристи и една от посоките за това е чрез намаляване на цените и повишаване на качеството на услугата.

Експертите препоръчват при разработването на предстоящата целогодишна рекламна кампания да се наблегне на културния туризъм.