Това заяви Светейшият Български патриарх Неофит, след като благослови новоизбрания държавен глава Румен Радев и отслужи Молебен, за да изпроси божията благодатна подкрепа в предстоящото му отговорно служение, предаде „Фокус“.

„Ваше превъзходителство г-н президент Радев, уважаеми вицепрезиденти, днес ставаме свидетелите и съучастници в един исторически момент - новоизбраният президент и главнокомандваш на Българската армия встъпва в длъжност, заемайки най-високия пост в държавата“, отбеляза патриарх Неофит.

Отправихме гореща молитва към Бога да му даде нужните сили и мъдрост за предстоящото му служение, добави той.

Патриарх Неофит заяви, че властта винаги е свързана с отговорност. „Колкото по-голяма е властта, толкова Бог възлага по-голяма отговорност, защото, на когото много е дадено, много ще се изисква“, поясни той.

„Многоуважаеми г-н президент, днес, когато Бог възлага върху плещите ви огромна отговорност за живота и благополучието на милиони хора в твърде сложно и размирно време, Вие повече от всякога е се нуждаете от Божията подкрепа. За да е успешно вашето, служение ще бъде необходимо да се вслушате в стремежите на българските граждани, да търсите това, което е полезно и добро за тях, това, което носи сигурност и мир. Ще са ви нужни особена чувствителност и мъдрост“, добави той.

Патриархът подари икона на Исус Христос на президента Румен Радев и му пожела на добър час.