Според досега действащите правила, службите обозначаваха местата за контрол по спазването на правилата за движение от всички участници в движението, като поставяха пътни знаци и техника за видеонаблюдение.

Днес депутатите гласуваха Закона за движение по пътищата на второ четене. „За“ гласуваха 136 народни представители, 6 бяха „против“, а 16 се въздържаха. 

С приетите промени, определените от министъра на вътрешните работи, службите имат право да извършват контрол по спазване на правилата за движението по пътищата с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане, като контролът се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане. 

Службите ще контролират спазването на правилата за движение от участниците в движението и техническата изправност на движещите се по пътя пътни превозни средства, като за целта са длъжни да извършват проверката по безопасен начин, осигурявайки необходимата видимост.

При нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство, за което не е предвидено лишаване от правото да се управлява автомобил или отнемане на контролни точки, се издава електронен фиш в отсъствието на контролен орган и на нарушител, прие още парламентът.

От шест месеца до година ще бъде прекратявана регистрацията на автомобил, управляван от неправоспособен шофьор, гласи друга поправка в закона. Такава мярка ще се прилага също, ако собственикът шофира след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда или наркотични вещества, както и при отказ на проверка с техническо средство, която да установи дали е пил или дрогиран.

Между половин година и година без табелки ще е колата и ако бъде отказано предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта, приеха още депутатите.

За един месец ще бъде дерегистриран автомобилът на собственик, който е допуснал или го е предоставил за управление на лице, употребило алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда, наркотични вещества или техни аналози. Досега наказанието беше до 1 месец.

Вежди Рашидов /ГЕРБ/ възрази собственикът да носи отговорност за инцидент, извършен с неговата кола, но от друго лице, съобщи БТА. Всеки, който е виновен, да поеме вината така, както е на Запад, настоя той.

Красимир Янков от БСП се поинтересува дали конституцията изобщо разрешава да има такъв текст, а ДПС отново призова промените да бъдат оттеглени и да не се работи на парче.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов оправда новите регламенти, позовавайки се на римското право, че собственикът на вещта отговаря за вредите, които са причинени с нея.