В събота след обяд в западната половина на страната заваля дъжд, който през неделния ден, заради проникващия студен въздух, премина в обилен снеговалеж. Това създаде затруднения в движението в няколко области на страната.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ информираха, че 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа, а 500 машини обработват пътните настилки, предаде Агенция "Фокус".

По информация на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков няма затворени пътища за леките автомобили, а временни ограничения има за тежкотоварните.

За над 12 тона е ограничено движението в прохода Троян Кърнаре, по пътя Рибарица – Шипково. Временно е ограничено и движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода Превала по път III-866 Смолян- Стойките, поради снеговалеж.

Той увери, че е създадена необходимата организация за зимно поддържане на републиканските пътища и призова водачите да са подготвени за зимни условия и да бъдат внимателни на пътя, като предупреди, че прогнозата за вторник и сряда също е за обилен снеговалеж.

В София бяха извършени обработки със смеси срещу заледяване, както и избутване на снежна маса в по-високите планински райони.

От Столична община информираха, че в готовност са 158 снегопочистващи машини. Екипите на фирми, ангажирани с почистването на града, са обработвали опасни и стръмни участъци, общински пътища и частично улици и булеварди, по които се движи обществения транспорт в районите „Витоша“, „Панчарево“, „Овча купел“, „Банкя“, „Красно село“, „Красна поляна“, „Люлин“.

Направена е и обработка на Южната дъга със смеси срещу заледяване. Временно бяха затворени за движение пътищата „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златни мостове“.

Контролът на дейностите по почистване се извършва от Столичен инспекторат. Екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ извършват обходи на терен.

По данни на НИМХ през нощта слаби валежи от сняг ще има в Северна България, а временни разкъсвания и намаления на облачността ще има на места в южните райони.

В понеделник облачността отново ще се увеличи и главно в югозападната половина от страната ще вали сняг, в югоизточните райони – дъжд.

Следете прогнозата на Дир.бг