Бургаските миньори прекараха около 45 часа на 300 метра под земята, като 2-ма бяха откарани в болница.

Вчера около 100 миньори блокираха за кратко и пътя Бургас-Слънчев бряг, след като стана ясно, че парите за заплатите им още не са преведени. От Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че работниците ще получат парите си за юли днес.

Минути преди 17 ч. стана ясно, че заплатите са преведени и вече са налични по банковите сметки на миньорите, съобщи bTV.
Под бурните овации и викове "Юнаци!" на колегите им, стачниците бяха посрещнати пред входа за галериите, предаде БНР.

Протестите

Около 13 ч. 60 миньори спонтанно отново затвориха обходния път Бургас-Слънчев бряг край град Каблешково. Движението на колите беше отбито по главния път през Поморие.

С викове "Мафия", "Крадци" и "Убийци" протестиращите блокираха за един час пътя край Каблешково. Хората от чакащите на пътното платно автомобили изразиха подкрепа и разбиране към протестиращите.
След дълги пререкания с охраняващите полицаи и заради спонтанните действия на миньорите, протестът приключи малко преди 14 ч. и движението беше възстановено.

В същото време започнаха паралелни протестни действия на миньори от мини "Перник" и "Въгледобив Бобов дол". Десетина минути преди 13 часа миньори от най-голямото въгледобивно предприятие в Перник и енергетици от местната "Топлофикация" блокираха движението по главния път "Е-79" край пернишкото село Драгичево, съобщи БТА.

Протестът е послание за запазване на българските мини, заяви Никола Спасов - зам.-председател на федерацията на миньорите към КНСБ. Според него необоснованото включване на нови ВЕИ-мощности рефлектира в крайна сметка върху заплащането на миньорите.

Трафикът по международния път се отбиваше по магистрала "Люлин" до около 14,15 ч., когато миньорите се оттеглиха и свободиха пътя в двете посоки. Недоволните се върнаха обратно, след като бяха помолени за това от евродепутата Николай Бареков, който пристигна на мястото на протеста, предаде БТА.
Първоначално отричайки, че протестът е политически, впоследствие Бареков призна, че недоволните биха могли да го направят политически.Той ги призова да дойдат в София, за да бъдат чути.

В същото време миньорите от Бобов дол проведоха солидарен протест между 12.00 и 13.00 часа. Около 200 души останаха днес за един час под земята в знак на подкрепа на колегите им от мина "Черно море".

Миньорите от Бобов дол изразиха с протеста си и недоволството и от поредното забавяне в изплащането на собствените им възнаграждения..

НЕК плати 500 000 лева на ТЕЦ-Сливен

Националната електрическа компания преведе по-рано 500 000 лв. на „Топлофикация Сливен“ ЕАД, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката и енергетиката.

Зам.-министърът Антон Павлов прекъсна командировката си до Азербайджан и след 20 часа ще бъде на място в мина „Черно море“, за да разговаря с миньорите.

"Въпреки тежкото финансово състояние на НЕК, на ТЕЦ „Сливен“ днес бяха преведени 500 хил.лв. От началото на годината на „Топлофикация Сливен“ ЕАД са изплатени над 80% от дължимите суми. Към останалите си контрагенти НЕК е изплащала средно около 58% от натрупаните задължения. Отговорност на ръководството на „Топлофикация Сливен“ ЕАД е да се разплаща ритмично с контрагентите си", се казва в съобщението на МИЕТ.

За да се гарантират здравето и безопасността на работещите в мини „Черно море“, правителството разпореди на Българския енергиен холдинг да намери резерви и да осигури средства за заплати на миньорите.
Миньорите не бива да бъдат използвани за икономически взаимоотношения между две частни фирми, пишат още от ведомството.