С днешното постановление на МС имаме одобрени за 2016 г. допълнителни почти 100 милиона лева извън средствата, които стандартно се предвиждат в бюджета на агенцията "Пътна инфраструктура," за превантивен и текущ ремонт, обновяване на национални пътища - втори и трети клас, които са в най-лошо състояние в Северна и в Северозападна България, отбеляза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

С европейско финансиране и с отпуснатите средства почти изцяло ще бъдат обновени направлението "Враца-Видин", участъкът от Видин до Димово, пътят през Димово, който беше затворен повече от четири години, пътят до Белоградчишките скали и пътят Враца-Криводол.

Отпускат се 6 млн. лева за ремонт и рехабилитация на бул. „Васил Кънчов” във Враца, който е част от международния път Е-79

Друг приоритет в програмата на правителството е свързан с текущия и превантивен ремонт на пътищата в област Разград, както и с няколко важни направления в Плевен, Ловеч, Велико Търново, където ще бъдат вложени допълнителните средства от събраните в повече приходи в бюджета, информира министърът.

През тази година е отделено специално внимание на най-натоварените участъци и най-вече по магистрала "Хемус" - ремонтите на виадуктите и тунелите, които ще бъдат осъществени съгласно предвидените допълнителни средства от бюджета за превантивен ремонт.

На днешното заседание на правителството е бил одобрен и проектът за обхода на Бургас, както и за два пътя на територията на област Хасково, които са били започнати, но не е имало средства за довършването им по линия на допълнителното финансиране.

В отговор на въпрос министърът информира, че амбицията на кмета на Бургас е още през това лято проектът за обхода на града да се реализира, а четирилентовият обход на Враца се очаква да бъде готов  тази година.

За пътя Бургас-Слънчев бряг министърът напомни, че с предишно постановление на МС вече има одобрено финансиране на участъка Поморие-Ахелой, както и за обхода на Ахелой.

Започват  приоритетно ремонти на пътни участъци по оперативната програма "Региони в растеж", като в Северна България се прави цялостна рехабилитация на пътищата.

Министърът отбеляза, че част средствата за тази мащабна програма за пътни ремонти се дължи и на увеличените приходи от винетките.

През последните празници се отчита сериозен ръст на броя купените винетни стикери, но няма драстична промяна във видовете винетки, които се купуват, допълни Павлова.

Борисов: Както обещах...

Както обещах миналата седмица, благодарение на спестените пари от възможността да се гласува на национални избори и референдум заедно, днес правителството осигури още 31,9 млн. лв. за ремонта на пътища в Северозападна България и в област Хасково, написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

Той поясни, че от тях 19 млн. лв. са за ремонта на 43 км от първокласния път I-1 (Е-79) Видин – София. Със средствата ще бъдат ремонтирани два участъка от пътя на територията на Северозападна България.

13 млн. лв. ще бъдат инвестирани в подобряване на състоянието на 35 км от път I-1 Видин – Димово, а 6 млн. лв. ще бъдат вложени в 8-километров участък при изхода на град Враца, посока Видин, се посочва още в съобщението.

С друго постановление от 15 април, Министерският съвет предостави 8 млн. лв. за ремонта на 22 км от първокласния път I-1 Димово – Бела – Скомля – Медовница. Общо ще бъдат инвестирани 27 млн. лв. за подобряване на състоянието на 65 км от пътя Видин - София.

Правителството днес осигури и 12,9 млн. лв. за ремонта на 40,6 км в област Хасково. От началото на годината досега успяхме да разпределим допълнително близо 106 млн. лв. за превантивен ремонт на републиканските пътища в Северна и Северозападна България, и в област Хасково, написа Борисов.

Със средствата ще бъде подобрено състоянието на близо 282 км републикански пътища в областите Видин, Враца, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Плевен, Велико Търново, Ловеч и Хасково.

41 млн. за МРРБ и за 5 общини


Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 41,252 млн. лева. От тях 31,9 млн. лв. (в рамките на споменатите по-горе 100 млн.) се предоставят по бюджета наМРРБ  за финансиране на приоритетни пътни инфраструктурни проекти и повишаване на безопасността на движение.

Най-голяма сума - 6 млн. лева, получава пътният проект за обхода на Бургас. 1.5 млн. лева за пътни ремонти получава Исперих, за училищни ремонти - Плевен (1.3 млн.). За ремонт на детска градина Ихтиман получава 320 000 лева, за културно събитие на Трявна се отпускат 20 000 лева, за ремонт в Троянския манастир - 200 000 лева.

20,5 млн. за щети от бедствия

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджетите на първостепенни разпоредители и трансфери към общините в размер на 20 506 728 лв. за  предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

С целевите средства ще се разплатят  разходи за аварийно-спасителни дейности, укрепване на сгради, свлачища, защита от вредно въздействие на водите на урбанизирани територии и участъци от транспортната инфраструктура и за възстановителна помощ.

3 млн. лв. присъединяването към Шенген

Правителството одобри още и разходи от 3 млн. лв. за изпълнението на проекти, свързани с присъединяването на България към Шенгенското пространство.
Средствата се предоставят по бюджетите на МВР и на областната администрация на Хасково за довършване изграждането на тристранен контактен център между България, Гърция и Турция на ГКПП "Капитан Андреево".

Финансира се  и доставката на прибори и консумативи за тях за откриване, локализиране и идентифициране на взривни материали и експлозиви, на системи за откриване на укрити лица в транспортни средства, на плавателни средства за осъществяване на граничен контрол по речните граници, за рециклиране и възстановяване на батерии за ръчни термовизионни камери и др.