На откриването на Международния панаир в Пловдив Захариева коментира пред журналисти, че недостигът в бюджета за социални дейности за тази година е 14 млн. лева, предадоха "Фокус" и Дарик радио.

"Има неотложни дейности на държавата, които трябва да бъдат свършени. Именно по тази причина актуализация на бюджета е неизбежна", подчерта Захариева.

Тя добави, че това е една от най-важните задачи, по която работи служебното правителство - тази актуализация да стане факт при новото Народно събрание.

Захариева добави, че недостигът на средства се дължи на лошо планиран бюджет за 2014 година - нереално заложени високи приходи. Около 1,1 милиарда лева няма да могат да се реализират. Служебното правителството предлага да се вдигне лимитът на дълга.
По думите й допълнително ситуацията в страната се усложнява и с факта, че има затворена банка, което е извънредна ситуация за страната ни.

Работодатели и експерти обаче се противопоставиха на актуализацията на бюджета, която служебният кабинет планира. Те са против бюджетен дефицит от 4% и искане за 4.5 млрд. лв. нов дълг.

На въпрос ще има ли пари за пенсии Захариева отговори, че ще има, но няма да достигнат парите за социални добавки.

Тя обясни, че са увеличени зaплатите на служителите в МВР без да са осигурени необходимите 160 млн. за това.

„Има и недофинансиране в Здравната каса и спрени програми”,
каза още вицепремиерът, но добави, че програмите и плащанията към тях все пак ще бъдат възстановени още тази година - по "Околна среда", и в началото на следващата - по "Регионално развитие".

По думите й няма пари за зимно поддържане на пътната инфраструктура в страната, състоянието на бюджета на Министерството на регионалното развитие е обезпокоително - бюджетът бил похарчен на 78% още през първото шестмесечие на 2014 година.

По тази причина се наложило да бъдат спрени изключително важни проекти като ремонта на виадуктите по магистралите.

"Там се дължат още около 5-5,8 млн. лева по вече изграден виадукт и не може да се започнат новите", заяви вицепремиерът, цитирана от БТА.

Спряни са и поръчки за ремонта на 34 километра в лошо състояние от автомагистрала "Тракия".

Преди дни тя каза, че бюджетът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) има нужда от 30 млн. лева, но чрез готвената актуализация е възможно да бъдат осигурени 16,7 млн. лева. Те ще се използват за най-неотложните дейности, за зимно поддържане и закърпване на пътищата.

"32 млн. лева са жизнено необходими на АПИ, за да бъдат завършени големите инфраструктурни обекти и да бъде подготвена пътната мрежа за зимата", уточни днес председателят на УС на агенцията Лазар Лазаров.

15 млн. лева са необходими за текущи ремонти и още 15 млн. за големите инфраструктурни обекти. Общо 78 млн. е недостигът на АПИ за тази година.

Лазаров каза още, че на този етап инфраструктурата пострадала от наводненията е закърпена, проходима е, но настилките са от натрошен камък и тя не е във вида, в който трябва да бъде.

„Бюджетът за зимното почистване е осигурен, той е заложен в бюджет 2015, но няма пари за зимна подготовка”, допълни той.