Таир Абуд, австриецът с майка германка и баща иракчанин, тръгва от Грац на 25.07.2014 г. и преминава през Словения, Хърватска, Босна, Черна Гора, Албания, Македония, за да достигне до България днес, предаде БГНЕС.

Подготовката си започва с планиране на маршрута четири месеца преди да тръгне. Като първоначално той избира най-краткия и лесен път, който е около 5000 км. Докато проучва обаче стъпка по стъпка, той разбира, че най-интересните места са встрани от лесния път.

Така след проучването на маршрута, вместо да тръгне от Турция към Ирак и през високите планини, той ще се отклони през Иран, Каспийското крайбрежие, минавайки през Кувейт и Саудитската пустиня, той начертава своите трудни над 8 000 километра до Свещения град.

Целта на Абуд е да измине пътя пеша, който е общо към 8150 километра. За 271 дни той ще прекоси 12 държави, изминавайки по 30 км на ден. Само с раница, палатка, шест чифта обувки и смартфон той поема по пътя на предизвикателството – предизвикателство за волята и духа на човека.

Първоначалната идея за себепознание и смирение прераства в стремеж към преоткриването на старите поклоннически маршрути, на забравени културни обекти и откриването на прилики между западната и ислямската култура.

Всичко започва миналата година, когато Таир разбира, че неговата сестра - Сузан е заболяла от рак на гърдата. В търсене на начин да й помогне, той решава да измине пътя на пилигримите до Сантяго де Компостела, Испания.

Докато пътува, той е в постоянна връзка със сестра си, тя го следва мислено с карта и пътеводител в ръка и проследява неговия маршрут ден по ден. Всяка сутрин той тръгва по Пътя с мотото "Правя го за Сузан".

Когато се връща от Сантяго, тя споделя с него, че всеки път, когато болките са били непосилни, тя сяда и започва да чете пътеводителя.