Само 1 от тези нарушителите е бил върнат, за да бъде предаден на правосъдието у нас, показва проверка на bTV.

От 2013 до 2016 г. от 47 000 издадени фиша са платени само около 4000.
През миналата година полицията е издала над 17 000 фиша на чужденци, но са платени само 670 от тях. 

Най-често нарушителите са турски граждани. Най-много напоследък нашумя катастрофата, при която загина семейство мотористи, блъснато от турчина Фарук Бекташ. Той изчезна и до момента не е издирен, нито делото срещу него е започнало задочно.

Практиката дали да се задържат за постоянно или да се пускат до делото такива шофьори е противоречива. Ако шофьорът няма предишни нарушения и криминално минало, съдът може да приеме, че няма опасност да се укрие и напусне държавата. Експерти ще обсъждат с депутатите законови промени, при които чуждите граждани да имат постоянен адрес минимум 3 месеца преди инцидента, за да бъдат пуснати под домашен арест.

Според експертите трябват спешни законови промени и да се пресече практиката чужденците, причинили катастрофи с жертви, да се пускат под домашен арест. Заради тази практика Бекташ успя да избяга.

Последва нова трагедия, отново с турски шофьор. Той уби на пътя край Божурище един от най-добрите ни колоездачи – Мартин Гачев.

Експертите и близките на загиналите са категорични, че в момента държавата е абдикирала от контрола върху чуждите граждани, които пътуват през България и това е една от причините за многото катастрофи с жертви. Предстои идеите за законови промени, които вече са били обсъждани в 43-тото Народно събрание, да бъдат предложени от неправителствени организации.