Той беше назначен на тази длъжност при откриването на януарската сесия на ПАСЕ в Страсбург. Нямаше други кандидати за председателския пост,  предадоха ТАСС и БТА.

Председателят на ПАСЕ заема длъжността една година, като пълномощията му може да бъдат удължени еднократно.

В първата си реч като председател на парламентарната асамблея Николети подчерта, че всички делегации от ПАСЕ трябва да се концентрират върху единството и защитата на основополагащите ценности на Съвета на Европа - защитата на правата на човека и принципа за върховенството на закона.

"Във времена на велики и драматични промени - от тероризма до миграцията, от бедността до недоверието към представителните органи на властта, от новия възход на расизма и ксенофобията до отчаяната самота на много хора - ние сме длъжни да дадем отговор на националистическите и шовинистични изкушения", заяви той.

Новият председател на ПАСЕ подчерта, че участниците в асамблеята трябва да сплотят редиците си, да се противопоставят на стремежите към сепаратизъм и да работят в полза на международната организация. При това те трябва да осъждат всички случаи на нарушения на правата на човека, независимо в коя част на континента са извършени.

"Тази защита на правата на човека ще бъде още по-силна, ако успеем да я съчетаем със засилване на единството между нашите народи", добави той.

Освен това новият председател съобщи, че в сряда ще бъде обсъдена турската военна операция в Сирия.

Друга извънредна дискусия ще бъде посветена на конфликта между Израел и палестинците.

Микеле Николети е роден на 19 ноември 1956 г., философ по образование, дълги години се е занимавал с теоретични изследвания. Политическата му кариера започва през 2009 г. в италианската Демократическа партия. Той е вторият италианец, заемал поста председател на ПАСЕ.