Участието на още една партия е под въпрос, докато продължава проверката на списъците подписи, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов пред БНР.

Документи в ЦИК за участие в изборите на 5 октомври са подали 22 партии и 7 коалиции, или общо 56 партии.

Вчера, при разглеждането на документите, се оказало, че за Българската комунистическа партия са подадени документи както от представляващия съответната партия, така и от друго лице, което твърди, че е представляващ. ЦИК е отказал регистрация на втория заявител, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев пред "Фокус".

ПП „Другата България” е другата партия, която е получила отказ от ЦИК, тъй като подписката не е била представена в необходимия структуриран вид, съгласно Изборния кодекс.

"Кандидатите за парламента съвсем не са от 56-те партии. Има около 10-тина максимум партии и коалиции с някакви шансове да попаднат в следващия парламент", коментира Цветозар Томов по повод регистрираните партии и коалиции от ЦИК.

Той допуска, че са възможни изненади, но при всички положения реалните кандидати ще са едноцифрено число.

Томов уточни, че броят на участниците в предстоящия вот ще се знае окончателно след проверката на ГРАО и ЦИК евентуално разгледа отново някои от случаите и след като завърши срокът на обжалване на решенията й във ВАС.

Той посочи, че има партия, на която не достигат няколко гласа в подписката за регистрация.
Тя е получила възможност да представи допълнителен списък, който още не е проверен.

Според Томов е възможно да отпадне някоя партия заради недостатъчно хора, които са се подписали в нейна подкрепа.

Той очаква, че на изборите броят на гласуващите ще надхвърли 3,5 млн., като реалният брой избиратели не е повече от 5 млн.
Причината е, че за парламентарни избори повече българи гласуват.

Говорителят на ЦИК очаква и повече гласове от чужбина.