Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност и използването на специални разузнавателни средства (СРС) ще бъде сформирана на пропорционален, а не на паритетен принцип - по равен брой депутати от всяка група, решиха депутатите, предаде БТА.

Текстът от проекта на парламентарния правилник беше приет с 95 гласа "за", 41 "против" и трима въздържали се.

"Явно съм наивна да си мисля, че споразумението на Четворната коалиция има само писмена част. Очевидно има задкулисна част, която кара Реформаторите да гласуват срещу това, за което говореха доскоро. Мисля да информирам "Протестна мрежа" за действията на тези, с които до вчера тя беше на улицата. Може ли един борец за прозрачност да иска мнозинството да контролира само себе си чрез мнозинство в тази комисия", обърна се Мая Манолова от БСП към депутатите от РБ, които подкрепиха текста.

По думите й те са предали това, за което са се борили, в момента, в който са се наредили на депутатските кресла.

Социалистката поиска отговор защо подкрепят предложението, при положение, че "ГЕРБ ще имат пълен контрол върху контрола върху дейността на службите".

Манолова попита и защо мнозинството се отказва от една утвърдена парламентарна практика комисията за контрол на спецслужбите да се формира на паритетен принцип.

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще се формира на паритетен принцип - по двама народни представители от всяка парламентарна група, прие още парламентът. Манолова и този път поиска да й отговорят защо управляващите се отказват от ротационния принцип за председателство на тази комисия.

"Много основателно е предположението е, че това е поредната обещана комисия на Патриотичния фронт",
посочи тя.

Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира, че с изказванията си Манолова разведрява обстановката в залата. Според нея обаче, Манолова да говори за демокрация, било като виц, освен това изживявала катарзис, когато сменя ролята от управляващ в опозиция.

Спорове в пленарна зала предизвика създаването на комисията за наблюдение на ДКЕВР.  Четин Казак от ДПС изрази съмнения за конституционосъобразността на такава комисия, тъй като държавният регулатор бил независим орган и било недопустимо друг държавен орган да се занимава с постоянен контрол.

В парламента ще работят общо 22 постоянни комисии. Всеки депутат може да бъде избиран най-много в две постоянни комисии, като може да е председател само на една постоянна.

Без партийно номадство


Депутати, напуснали или изключени от парламентарната си група, няма да могат заявяват принадлежност и да бъдат членове на друга парламентарна група. Такива народни представители ще бъдат "нечленуващи в парламентарна група", реши още парламентът, предаде БТА.

Минимум 10 депутати ще могат да образуват парламентарна група. В случай, че този брой намалее, тя ще преустановява съществуването си, а депутатите няма да могат да бъдат приети за членове в друга група, както и да образуват нова.

Съществуващи парламентарни групи няма да могат да се сливат или разделят.

В началото на 42-то Народно събрание БСП прокара промени в Закона политическите сили, които предвиждат държавната субсидия за напусналите парламентарна група депутати да остава в групата.