Такъв анализ правят социолозите от "Алфа Рисърч" в изследване на финала на предизборната кампания.

Според тях голямата интрига идва от трите партии, които са близо до 4-процентната бариера за влизане в НС – коалицията между НФСБ и ВМРО - Патриотичен фронт (ПФ), "Атака" и АБВ, които бележат ясно забележим ръст в хода на кампанията. Резултатите им обаче са близки до статистическата грешка и оценката дали и кой ще премине чертата е много трудна. Най-стабилна и равномерно нарастваща изглежда подкрепата за ПФ, който ако запази настоящата си мобилизация от около 4.5% има най-големи шансове.

Засега "Атака" и АБВ остават съвсем малко под 4%-та бариера, но с тенденция към ръст.

Вероятността в парламента да попаднат повече от шест партии би намалила тежестта на най-големите парламентарни групи и би поставила на още по-сериозно изпитание математическите и политически конфигурации за съставяне на правителство, коментират от "Алфа Рисърч".

Най-вероятен обаче шестпартиен парламент
и трудно съставяне на правителство.

ГЕРБ запазва солидната си преднина пред БСП, но без да я увеличава в хода на кампанията. Около 34% е вотът, на който партията може да разчита на изборите в неделя.

БСП има съвсем леко отстъпление и остава втора политическа сила с около 19-20%. Тя запазва вота на традиционните си по-възрастни избиратели, но част от средното и по-младо поколение се преориентира към АБВ на Първанов или Движение 21 на Татяна Дончева.

Обичайно в последните дни на кампанията ДПС възвръща изключително високата мобилизация на своите симпатизанти, чиято концентрация продължава да бъде сред етническите малцинства и в строго обособени секции. Към момента ДПС събира около 12%. За по-точна оценка към тях би следвало да се прибавят и около 80-100 хил. гласа от Турция и тогава би достигнало докъм 15%.

Реформаторският блок (РБ) влезе със силен старт в кампанията, но не съумя да го трансформира в по-сериозна вълна на подкрепа и в момента гравитира около сигурните си 5.5%-6.5% подкрепа.

„България без цензура“ (ББЦ) потвърждава характеристиките си на силен медиен феномен. След спада, последвал успеха му на евроизборите и отсъствието му от медийната сцена през летните месеци, в момента той отново се връща в играта и позициите му с РБ са на практика изравнени. Предимството на ББЦ е, че може да привлече по-компактни групи избиратели в определени региони.

При хипотеза за шестпартиен кабинет ГЕРБ би имал около 98-100 депутата, БСП – 53-55, ДПС – 44-46, РБ и ББЦ – по 16-18 всяка. Шестата партия, към момента, най-вероятно Патриотичния фронт – 12 народни представители.

Избирателната активност бележи лек ръст в сравнение с началото на кампанията. Може да се очаква, че около 3,2 - 3,3 млн. ще отидат до урните. Очакваната активност обаче е по-ниска от тази на изборите през 2013 г.

Изследването е проведено със собствени средства в периода 28–30.09. сред 1100 пълнолетни граждани от цялата страна, уточниха от "Алфа Рисърч".

АНКЕТА: За кого ще гласувате на предсрочните избори?