Веселин Марешки и председателят на БСДП Йордан Нихризов са положили подписи под документ, който изтъква причините за "дълбоко разделеното и противопоставено българско общество" и указва крачките към "вярната посока в бъдещето", съобщават от двете партии.

"Двадесет и осем години след началото на прехода към гражданско общество с пазарна икономика сме свидетели на: сринато доверие във всички институции; неефективна съдебна власт и безнаказано нарушаване на законите; колапс в здравната и образователната система; демографски срив; неконтролируема битова престъпност; 42% работещи бедни; олигархично управление без демократически ориентири; апатия и неграмотност", се казва в увода на споразумението.

"Започваме нашият път към обединение на дясното политическо пространство. От времето на Костов, дясното няма реален лидер и резултатът е, че стотици хиляди избиратели бяха лишени от парламентарно представителство.

"Воля" е естественият център, около който ще се обедини дясното. Уверени сме, че изходът от ситуацията не е в популистка надпревара, нито в търсенето на нови врагове. "Воля" е естествената алтернатива на порочното статукво и ние ще бъдем на мястото си", коментира Веселин Марешки.

„През годините на прехода към демокрация и пазарно стопанство най-накърнено се оказа чувството за справедливост. Сред разделението и противопоставянето в обществото изчезна ясната представа за посоката на реформите, за това, какво желаем да изградим у нас сега, утре и в бъдеще.

Същевременно нарастват апатията и неграмотността, които спомагат, както за укрепване на олигархията, така и за развихряне на популизма. Единствената възможност да се пребори порочното статукво е изграждане на алтернатива, опряна на разума, на принципите за свобода, демокрация и справедливост.

Ние ще работим за това, заедно с всички желаещи да поемат по този път, който може да доведе до реален просперитет на българското общество.” – сподели при подписването Йордан Нихризов.