"След като направихме пълна справка с моите експерти, се натъкнахме на абсурдната ситуация, че той е лицето Стефан, което е осъдено от два състава – на Софийски градски съд и от Софийски районен съд. А в Агенцията по вписванията имотът се води на Стефан от Смолян. В едно от възраженията съществува името на Стефан от ж.к. "Люлин", но крайният акт е на името на Стефан от Смолян”, заяви в студиото на „Здравей, България” омбудсманът Мая Манолова.

Изказването й е по повод историята на 72-годишният пенсионер Стефан Иванов от Смолян, който се оказа осъден да плаща 1300 лева за парно в София погрешка, защото неговите имена съвпадат с тези на длъжника, но ЕГН-то е различно.
Заради абсурда пенсията на 72-годишния пенсионер от Смолян е запорирана.

Манолова съобщи, че е получила уверението на изпълнителния директор на „Топлофикация“, че дружеството ще насочат претенцията си към истинския длъжник. Самият Стефан Иванов от Смолян също потвърди.

"Вчера, след като репортажът бе излъчен по NOVA, ми се обади частният съдебен изпълнител, който ми каза, че „Топлофикация София” е оттеглила жалбата си срещу мен”, похвали се Стефан Иванов.

От дружеството оправдават действията си с данни в официални документи.

"В справката в Агенцията по вписванията, съществува ЕГН-то на Стефан от Смолян. При завеждането на дела, ние се базираме именно на тези данни”, коментира Елизабет Павлова, говорител на „Топлофикация” – София.

От „Топлофикация“ обясниха, че са се доверили на Агенцията по вписванията откъдето са получили данните на длъжника.

От Агенцията пък отговориха, че при тях набеденият длъжник фигурира като собственик на апартамента в „Люлин“ заради вече заличена възбрана по банков дълг. Най-вероятно още тогава съвпадението на имената е довело до грешка.

"Някъде има грешка, този човек няма възбрана от „Топлофикация“ при нас. Защо са предприети такива действия, нека отговорят юристите на „Топлофикация, посочиха от агенцията.

Проявената несправедливост накърнява имиджа на "Топлофикация София", категорична е Мая Манолова.

"Имиджът на дружеството страда изключително много от тази несправедливост. Много по-добре е да поеме риска да плати тези 1000 лева, отколкото „Топлофикация”-София да продължи да се излага пред гражданите на България”, добави Манолова.

Вчера бТВ се срещна и с истинския длъжник на парно по случая, който има три години разлика в датата на раждане. Съпругата му обясни, че всъщност тя има взаимоотношения с дружеството.
„Аз съм осъдена и си плащаме“, увери тя.