Това се посочва в доклада, публикуван в Женева от Световната метеорологична организация към ООН, цитиран от световните агенции и БТА.

В документа се отбелязва, че глобалната средна повърхностна температура през 2015 година ще отчете най-високи стойности, откакто се водят наблюдения.
Това се дължи както на глобалното затопляне, причинено от човешката дейност, така и на силната проява на явлението Ел Ниньо.

Световната метеорологична организация направи своята прогноза без да изчака до края на годината, тъй като е било толкова топло през 2015-а, че през оставащите няколко седмици е невъзможно да има такова застудяване, което да промени рекордните стойности.

Учените припомниха, че за периода 2011-2015-а са били наблюдавани редица екстремни природни явления, най-вече топлинни вълни, причинени от климатичните промени.

Предварителната оценка, отчитаща данните от месец януари до месец октомври, показва, че глобалната средна повърхностна температура през 2015 година е превишавала с 0,73 градуса по Целзий средните стойности от 1960-1990 година, която е съставлявала 14 градуса.

Средното затопляне през тази година е било с един градус по-високо в сравнение с доиндустриалния период 1880-1899 г.

"Състоянието на глобалния климат през 2015 година ще влезе в историята поради няколко причини", каза генералният секретар на Световната метеорологична организация Мишел Жаро.

"Нивото на парниковите газове в атмосферата достигнаха нови максимални нива, а глобалната средна концентрация на въглероден двуокис през пролетта на тази година за пръв път превиши в свереното полукълбо прага на 400-те части на милион."

Жаро изтъкна, че това са лоши новини за планетата. Към тях трябва да се добави и мощното явление Ел Ниньо, което набира все по-голяма сила. Заради неговото въздействие месец октомври беше изключително топъл. Очаква се влиянието на Ел Ниньо върху глобалното затопляне да се запази и през 2016 година.