След третия опит заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев обяви, че заседанието ще започне утре в 9.00 часа, предаде БТА.

По думите на Главчев, причината е, че БСП и ДПС са били в залата, но не са се регистрирали. Комбинацията е интересна, обърна внимание той.
Чуха се подвиквания "нека дойде Кристалина Георгиева да осигури кворума", съобщи още зам.-председателят на НС.

Вижте снимки >>>


Депутатите трябваше да гласуват на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс и да продължи работа с обсъждане и гласуване на второ четене на Законопроект за независимия финансов одит.

В началото на работния ден в пленарната зала се регистрираха едва 107 народни представители, при необходими 121.

Втори опит за регистрация беше направен отново след 15 минути. И при втория опит парламентът не успя да събере кворум. В зала се регистрираха само 103 народни представители.

Третият опит за регистрация също беше неуспешен и днешното пленарно заседание беше отложено.

Не може заради една кандидатура да се спира работата на институциите, коментира пред журналисти в парламента зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

Ако трябва, коментира той, да не работят институциите, защото смятат, че се е провалила една лична кандидатура, не е държавнически. Димитър Главчев не знаел дали до президентския вот ще има още провалени заседания на парламента, заради бойкот на опозицията.

Попитайте ги каква е тяхната стратегия, посъветва той. И добави, че утре има точка от дневния ред, която също може да бъде причина да се провали заседанието - за бурките.

На въпрос дали би се нагърбил с поста председател на парламента, ако Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за президент и бъде избрана, той беше лаконичен - "хипотези не коментирам".

Димитър Главчев не се притеснявал от анонсирания от левицата вот на недоверие заради външната политика. Първо трябва да съберат 48 подписа, което, за тях, очевидно, е проблематично, обясни той.

Вотът, казват, че е за политика, само че политиката в областта на външните работи трябва да се разграничава от лични кандидатури, смята зам.-председателят на НС. Главчев посочи, че и двете номинации за генерален секретар на ООН - на Ирина Бокова и на Кристалина Георгиева, са добри.
Правителството реши вчера да свали доверието си от Ирина Бокова и да издигне Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на ООН.


Липсата на кворум е сериозен знак за това, че в парламента няма управляващо мнозинство, заяви пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на ДПС Алиосман Имамов, цитиран от "Фокус”. Според него липсата на кворум не трябва да се тълкува като някаква форма на бойкот, а проблема от процедурен характер.

На въпрос дали ДПС биха подкрепили идеята на БСП за вот на недоверие към правителството, Имамов отговори: "едно такова предложение вероятно ще намери подкрепа”.

БСП също видя "разпад на управляващото мнозинство" в проваленото заседание на парламента.

"Въпросът е кой управлява - г-жа Цецка Цачева, която не може да събере депутатите от ГЕРБ, г-н Цветан Цветанов, който по същото време прави конференция срещу тероризма, или г-н Бойко Борисов, който привиква народните представители от ГЕРБ по кръстовища, за да търси кандидата си за президент", коментира пред журналисти говорителят на ПГ на "БСП лява България" Жельо Бойчев.

Той се обърна към депутатите от ГЕРБ - "да не се страхуват толкова от предстоящия вот на недоверие, защото така или иначе това правителството и водената от него политика си отиват". Предсрочните избори са неизбежни, смята Бойчев.

В отговор от ГЕРБ посочиха, че "БСП лява България" няма не само мотиви, но и достатъчно подкрепа за вота на недоверие. БСП превръща и работата на правителството, и подкрепата на кабинета за българската кандидатура за генерален секретар на ООН в разменна монета за дребни политически игри, коментира Десислава Атанасова /ГЕРБ/.

Струва ми се този вот до голяма степен е изсмукан от пръстите на опозицията, в момента във външнополитически план стоим изключително добре. Това коментира зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов /Реформаторски блок/.

Според Иванов, ДПС не са се регистрирали, не защото се готвят да подкрепят вота, а защото по-скоро са притеснени от утрешната точка на заседанието - за бурките. "Опитват, най-вероятно да показват мускули", предположи той.