В гласуването в пленарна зала участваха 215 народни представители, от които 90 бяха "за", 110 - "против", а 15 се въздържаха, съобщи БТА.

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси предлагаше парламентът да одобри кандидатите. В доклада на комисията се посочваше, че двамата имат безупречна професионална репутация - професионалният път на Румен Соколов е свързан изцяло с капиталовия пазар, а Йордан Чомпалов е сред най-уважаваните юристи в сферата на правото на ценните книжа и финансовите пазари, търговското и банковото право.

Двамата ще допринесат за подобряване на работата на КФН и повишаване на експертния й потенциал, заяви в пленарната зала председателят на КФН Карина Караиванова.

В рамките на дебатите Румен Гечев от БСП заяви, че Караиванова не е посочила доколко кандидатите отговарят на изискванията за постовете, които ще заемат. Според Гечев, Чомпалов няма управленски опит, не е управлявал екипи, а образованието на Соколов нямало общо с капиталовите пазари.

„Става дума за управление и контрол на десетки милиарди лева и касае интересите на много българи и затова изискванията ни трябва да бъдат високи в изпълнение на изискванията на тези длъжности”, категоричен бе Гечев.

С тези кандидатури пропускаме уникална възможност да изберем професионален и независим екип на КФН, заяви Жельо Бойчев от БСП. Той изрази подозрение, че в комисията ще се наложи едноличен модел на управление.

Бойко Борисов да си поиска вот на доверие от коалиционните партньори, след като днес го бламираха за КФН, каза пък лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че днес, като че ли се е проявило първото сериозно пропукване между коалиционните партньори.

„Сериозен удар между тях, между коалиционните им отношения. Имам предвид отхвърлянето на предложението на ГЕРБ за избор на зам.-председатели на Комисията за финансов надзор“, поясни лидерът на БСП.

Според нея днешният случай не е от този, в който те са заявявали, че те ще останат на различни мнения.