Това заяви членът на каталунското регионално правителство Раул Ромева, отговарящ за външните работи. Ромева уточни пред Би Би Си, че регионалният парламент ще вземе решение по въпроса за независимостта.

Вчера испанският Конституционен съд отмени насрочената за понеделник сесия на каталунския парламент, на която се очакваше Каталуния да обяви едностранно независимост от Испания след забранения от испанското правосъдие референдум на 1 октомври.

"Парламентът ще се събере, парламентът ще разисква. Ще има дебати и това е важно", каза Ромева пред Би Би Си в отговор на въпрос какво ще се случи в понеделник. Той добави, че кризата ще бъде уредена с политически, а не с юридически средства.

Председателката на парламента на Каталуния Карме Форкадел заяви, че спирането на парламентарното заседание, на което трябваше да се обсъди обявяването на независимост от областта, е нарушение на свободата на словото, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Форкадел заяви: "Няма да допусна цензура в парламента". Тя не каза дали парламентарното председателство ще отмени пленарното заседание, но се зарече да продължи да отстоява независимостта на законодателната институция.

Решението на съда "накърнява свободата на изразяване и правото на инициатива на членовете на този парламент и за пореден път показва как се използват съдилищата за решаване на политически проблеми", каза пред журналисти Форкадел.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви, че ще продължи действията за отделяне на областта от Испания, но призова централните власти да приемат посредничество за уреждане на кризата. Испанският премиер Мариано Рахой обаче отказа.