Създадоха временна комисия за ЧЕЗ в парламента

stat
10:00  |  14 март 2018 | Политика / Автор Калина Петрова /  
Във временната комисия влизат по трима депутати от всяка ПГ Във временната комисия влизат по трима депутати от всяка ПГ

Народните представители създадоха временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около продажбата ЧЕЗ.
Тя обаче ще се занимава и с приватизацията на дружеството. 

Предложението за създаването на комисията бе на БСП. От ГЕРБ го подкрепиха за да излезе цялата истина и да спрат спекулациите, както заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.  

Първоначалното предложение на социалистите беше временната комисия да се занимава само с продажбата на ЧЕЗ, но депутатите приеха предложението на управляващите тя да провери и приватизацията.

Комисията за ЧЕЗ се състои от по трима депутати от всяка парламентарна група. За председател на временната комисия беше избран социалистът Жельо Бойчев. От БСП в комисията влизат и Крум Зарков и Таско Ерменков. Представителите на ГЕРБ пък ще са Делян Добрев, Валентин Николов и Димитър Лазаров, на "Обединените патриоти" - Петър Петров, Николай Александров и Александър Сабанов. Членовете на комисията от ДПС са Рамадан Аталай, Сергей Кичиков и Елхан Кълков. От „Воля“ пък - Полина Цанкова, Албена Найденова и Пламен Христов.

„Преминаването на собствеността на дружеството, осигуряващо електроснабдяването на повече от 3 млн. души в една трета от територията на страната, в ръцете на неясни собственици, при неизяснени обстоятелства и непрозрачно финансиране, е недопустимо от гледна точка на националната сигурност“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. 

Той подчерта, че има доста съмнения около тази сделка. 

„Народното събрание, като най-висш орган в страната, не може да остане безучастен свидетел на случващото се в стратегически сектор, какъвто безспорно е енергетиката“, допълни Стойнев. По неговите думи парламентът е длъжен да упражни своите правомощия и да установи всички факти и обстоятелства около процедурата, която доведе до избора на фирма, създадена преди няколко месеца, с капитал от едва 50 000 лв. за купувач на едно от най-големите енергийни предприятия в страната. 

Ще подкрепим предложението на БСП за анкетна комисия по казуса с ЧЕЗ, защото ще излезе цялата истина, за да се спрат спекулациите и заиграването със страховете на хората, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от
парламентарната трибуна. 
 
„Нямаме никакви притеснения от дебат в парламента, доказахме го с извънредните заседания на парламентарните комисии“, посочи той.

„Така ще можем да представим на обществото обективната истина“, заяви Цветан Цветанов.


Последно в Политика


Намали ли акцията на Зукърбърг натиска върху Фейсбук?

Може ли медийната акция на Марк Зукърбърг да намали натиска върху Фейсбук?