Идентифициран като Майкъл Зехаф-Бибо, 32-годишният канадец създаде паника в столицата на Канада, а полицията в продължение на няколко часа се страхуваше, че има и други нападатели в сградата, пише в обзорен материал Франс прес, цитирана от БТА.
 
Неотдавна е бил конфискуван паспортът му, тъй като службите за разузнаване са го смятали за "високорисков пътник", са заявили канадски длъжностни лица пред в. "Глоуб енд мейл". Зехаф-Бибо е фигурирал в списък с 90 канадци, заподозрени в готвене на атентати в страната.

Вижте снимки >>
 
Това нападение, определено от канадското правителство като терористичен акт, е първият атентат, свързан с радикален ислямизъм в историята на Канада.

Отава неотдавна призова да се внимава за възможни радикални действия на нейна територия, след като се включи във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Ирак. Във вторник канадските власти повишиха степента на опасност от терористични актове на "средна".

Вчера, малко преди 10 часа местно време, Зехаф-Бибо стреля срещу един от двамата военни на караул пред военен мемориал до парламента в Отава и улучва ефрейтор Нейтън Сирило на 24 години. Войникът почина малко по-късно от раните си.

Най-малко трима ранени бяха приети в болница с по-леки наранявания.

Минути по-късно центърът на Отава бе напълно обкръжен от стотици тежковъоръжени полицаи и командоси и леки бронирани автомобили. Жителите на Отава бяха посъветвани да се отдалечат от прозорците и да заключат вратите си.

След като простреля войника, Зехаф-Бибо открадна кола, за да се добере по-бързо до парадния вход на парламента.
 
"Мъж с дълга черна коса, шал на лицето, въоръжен с пушка", го описва очевидец.

Малко след това се чу експлозия, последвана от полицейски изстрели според видео, заснето от журналист на "Глоуб енд мейл".

Стрелецът в крайна сметка бе убит от началника на охраната на парламента Кевин Викърс, 58-годишен бивш офицер от Канадската кралска жандармерия.

В момента на атаката в сградата бе и премиерът Стивън Харпър, който участваше на седмично заседание на парламентарната група на своята партия.

"Той бе бързо изведен на сигурно място въпреки кратък момент на паника", разказа в ефира на канадска телевизия парламентарен представител, свидетел на случилото се.

Харпър определи нападението като "достойно за презрение".

В кратко телевизионно обръщение, че страната му никога няма да бъде
сплашвана от терористични организации, срещу които службите за сигурност ще удвоят усилията след убийството на двама военни за три дни, съобщи Франс прес.
Преди дни мъж уби с колата си военнослужещ в предградие на Монреал.

"Нека да няма недоразумения. Ние няма да бъдем сплашвани. Канада никога няма да бъде сплашвана. В действителност това ще засили нашата решителност и ще удвои усилията ни", заяви Харпър, цитиран от Ройтерс.

Американският президент Барак Обама осъди в телефонен разговор с него "скандалните нападения" срещу Канада.

"Смаян съм" от това нападение, написа в Туитър британският премиер Дейвид Камерън, а френският президент Франсоа Оланд изрази "пълната солидарност на Франция" с канадците.