Инициативен комитет искаше да се произведе референдум със следните въпроси:

1. "Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара за горивата, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?";

2. "Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?";

3. "Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политическите партии и коалиции?";

4. "Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?";

5. "Подкрепяте ли отпадане на имунитета на народните представители?".

В доклада на Комисията по правни въпроси се посочва, че установените след проверка коректни подписи в подписката с искане за референдум са 397 356. Това не задължава парламента да вземе решение за произвеждане на допитването, а дава възможност депутатите да преценят дали да одобрят искането или не.

Мнозинството в зала изказа мнението, че част от въпросите не са от национално значение, а защитават частни стопански интереси.

Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок /РБ/ предложиха редакции на първия въпрос, които обаче не бяха приети в пленарна зала. Колегата им от блока Радан Кънев заяви, че картелите трябва да бъдат предотвратявани от конкретни институции като КЗК, Агенция "Митници" и Министерството на финансите. Според него гласуването на референдум не може да предотврати монопол.

Янаки Стоилов от "БСП - лява България" заяви, че би трябвало да се подкрепи първият въпрос, който може да се добави към референдума, който ще се проведе заедно с президентските избори на 6 ноември.

Независимият депутат Велизар Енчев също подкрепи оставането на първия въпрос.

От името на вносителите на предложението за референдум Веселин Марешки заяви в пленарна зала, че са инициирали допитването с ясното съзнание, че политическата система е изчерпана и елитът се е откъснал от начина на живот на народа.

Пред журналисти в кулоарите Марешки заяви, че за съжаление голяма част от народните представители са представители на картелите, "на тези, които ограбват българския народ, вкарват го до стената и не му дават шанс да живее нормално".

Попитан дали ще се кандидатира за президент Марешки заяви, че първо ще види нагласите на структурите на организацията, която предстои да учреди.

Вчера Конституционният съд реши, че три от въпросите за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", са противоконституционни. Други три обаче не са.