Британският парламент съобщи, че затваря врати за обществеността поради повишилата се заплаха за сигурността след самоубийствения атентат в Манчестър.

Трима души са били арестувани в южната част на Манчестър във връзка с разследването на атентата от понеделник вечер, при който загинаха 22-ма души и над 60 са ранени, съобщи говорител на полицията в града, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Той не даде повече подробности за арестите и за хода на разследването.

Премиерът Тереза Мей заяви вчера, че равнището на заплаха за сигурността на Великобритания е "критично", което означава, че има непосредствена вероятност от извършване на атентат. Тя разпореди на военните да подпомогнат въоръжените служители на полицията, охраняващи обществени сгради и събития.

"В резултат всички обиколки, прояви и банкети се отменят. Това положение остава в сила до второ нареждане", заяви парламентът на уебсайта си.

В британския парламент в момента няма заседания поради предстоящите на 8 юни национални избори.

В премиерската резиденция на "Даунинг стрийт" започна заседание на правителствения комитет КОБРА за засилване на мерките за борба с тероризма след експлозията в Манчестър. То се председателства от министър-председателя Тереза Мей.

Телевизия "Скай нюз" излъчи кадри, на които се вижда как в резиденцията влизат министърът на вътрешните работи Амбър Ръд и на отбраната Майкъл Фалън.

Според информацията в заседанието участва и министърът на външните работи Борис Джонсън.

Франция удължи извънредното положение заради атентата в Манчестър

Извънредното положение във Франция ще бъде продължено до 1 ноември. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон след заседание на Съвета за отбрана и национална сигурност.

Решението за удължаване на мярката, оповестено от политическия кабинет на Макрон, бе прието след атентата в Манчестър, при който загинаха 22-ма души.

Извънредното положение, даващо право на френската полиция по-големи правомощия да извършва претърсвания и арести, беше въведено след атаката на ислямисти, при която през ноември 2015 г. те убиха 130 души във и около Париж, и трябваше да продължи до средата на юли.

Според съобщението на Елисейския дворец, освен продължаването му предвидените мерки ще бъдат затегнати. 

Елисейският дворец посочва също, че "по разпореждане на президента ще бъде създаден Център за координация на службите, участващи в борбата с тероризма". Структурата на центъра, който ще бъде подчинен на държавния глава, ще бъде утвърдена до следващото заседание на Съвета за отбрана и национална сигурност на 7 юни.

На днешното съвещание на този орган е взето и решение да се окаже всякаква възможна помощ в разследването на британските власти.

"Президентът също така подчерта солидарността на Франция с Великобритания в борбата с тероризма", заяви Елисейския дворец.