Това реши парламентът с приемането на първо и второ четене на промени в Закона за автомобилните превози. Промените бяха предложени от депутатите от ГЕРБ Цветомир Михов и Иван Вълков и единодушно приети в пленарната зала.

В досегашните разпоредби на закона таксиметров превоз можеше да се извършва и от водачи, работещи от името на регистриран превозвач, но за своя сметка.

Михов заяви, че до момента законодателството е позволявало един субект да си извади разрешение за таксиметров превоз и да го преотстъпва на водач, който е самоосигурено лице. Така според Михов се размива отговорността и компетентните органи често се затрудняват да налагат санкции.

Промените ще влязат в сила един месец след обнародването им в Държавен вестник.

Преди дни Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията и прекрати дейността на гражданските таксита “Юбер“ (UberX).

ВАС потвърди незабавното изпълнение на решението на КЗК, с което се постановява прекратяване на установената нелоялна конкуренция от страна на дружествата на компанията в България - "Юбер Б.В." и "Разиер Опърейшънс Б.В.", се казва в съобщение на комисията.

Преди месец в Брюксел имаше протест на таксиджиите срещу Юбер.

Днес Uber спря временно работа в София и пусна подписка в защита на услугата под надслов „НЕ на спирането на Uber в София!” - #SofiaNeedsUber.