Това означава "подготовка за готовност", уточни в кулоарите на парламента Румяна Бъчварова. Заповедта е от средата на октомври, предаде БТА.

Самата степен на опасност е на нивото отпреди около месец, но изисква "подготовката на условия, ако се случи третата степен - масово нахлуване на бежанци, да имаме готовност", подчерта министърът.

"Една от мерките по втората степен е да се създадат условия за безпроблемно настаняване на бежанци в центрове от временен тип - фургони, за да могат да бъдат проверявани без да се нарушава процедурата. Не можем да пренебрегнем тази опасност", обясни Бъчварова.

Преди няколко дни в изявление турският президент Ердоган каза, че до декември ще контролира бежанските потоци, а след това ще вдигне контрола върху потоците, които са насочени към Европа, обясни действията на българските органи вътрешният министър. Усилията ни са да бъдем подготвени, ако има такова извънредно събитие, посочи тя. Според нея обаче има опит те да се компрометират и спрат, тиражирали се неверни твърдения.

Бъчварова уточни също, че последната седмица задържаните на изхода в опит да преминат през Сърбия в деветдесет и няколко процента са хора, които вече са регистрирани у нас, т.е. не са "нововлезли".

В момента се работи за по-добър координационен механизъм между Агенцията за бежанците и дирекция "Миграция" за по-бързо придвижване на процедурите, добави тя.

Министърът отбеляза, че всички центрове, които съществуват, са изградени по време на управлението на БСП, дори те са имали проект за 14 000 души в Телиш, но планът е спрян.
В момента БСП ни атакува за нещо, което те са правили, коментира Румяна Бъчварова.