Варуфакис подчерта, че заплахите от страна на кредиторите не са насочени срещу Гърция, а срещу цяла Европа, предаде РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".

"От самото начало на преговорите правителството на Гърция изрази решимост да не приема повече политиката на лишения. Ако нашите партньори настояват за по-строги икономии в страна, която вече е понесла огромни загуби от най-суровата в икономическата история фискална политика, то тогава гръцкото правителство отговаря "не", заяви Варъфакис.

Той добави, че ако заплашват Гърция с неформални действия, които поставят под риск положението на страната в еврозоната, то те правят това против интересите на Европа.

Парламентът прие постановление за резервните фондове

Парламентът на Гърция прие спорно постановление, което прави задължителен трансферът на резервни фондове от обществените учреждения и местни власти към Централната банка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Опозиционните партии, основно десницата и социалистите, определиха постановлението като противоконституционно и обвиниха правителството, че проточва преговорите с кредиторите на Гърция с риск да постави гръцката хазна в задънена улица.

Приетото постановление цели да покрие спешните нужди на държавата, възлизащи на 3 милиарда евро за идните 15 дни.

Задължителният трансфер на финансови резерви от около 1400 обществени организации /болници, университети и прочие/ и от местните власти ще донесе на хазната 1,5 милиарда евро, според оценките на правителството. Според либералния в. "Катимерини" сумата няма да е повече от 400 милиона евро.

Според представителя на опозицията Костас Агорастос, председател на Гръцкия съюз на регионите и бивш депутат от Нова демокрация, тази марка може да спре строителството на пътища, болници и училища.

Синдикатът на лекарите в Атина пък припомни, че решението идва в момент, в който финансите на болниците са ударили дъното.