Със 178 гласа "за" и 120 "против" депутатите приеха предложението, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Народните представители от радикалната лява партия СИРИЗА, политическите им съюзници от партия "Независими гърци" и депутатите от неонацистката партия "Златна зора" одобриха инициативата за референдум.

Против нея се обявиха представителите на консервативната партия "Нова демокрация", социалистическата ПАСОК, Гръцката комунистическа партия и центристката "Потами".

Урокът от 2011 година

Сянката на отменения референдум през 2011 г. в Гърция и оставката на премиера Папандреу витае над обявеното от Ципрас всенародно допитване.

Референдумът, предложен от гръцкия премиер Алексис Ципрас, е рискован ход, тъй като отмененото всенародно допитване от 2011 г. доведе до падането от власт на премиера Георгиос Папандреу, информира Франс прес.

Преди четири години, в разгара на финансовата криза, Гърция договори европейско споразумение, предвиждащо намаление на дълга й със 100 милиарда долара и нови международни заеми в замяна на допълнителни мерки за драстични икономии.

Четири дни след това споразумение социалистическият премиер Георгиос Папандреу за всеобща изненада реши да подложи плана на всенародно допитване.

Това предизвика политическа криза и недоволство в Европа, тъй като перспективата за отрицателен вот заплашваше Гърция да изпадне във фалит и тя да бъде принудена да напусне еврозоната.

На времето Алексис Ципрас каза, че референдумът е "фокус на правителството, за да печели време".

Тогава той прогнозира, че ако премиерът поиска народът да избере "Еврото и мерките за икономии или излизане на Гърция от еврозоната", то икономиката на страната ще тръгне към фалит "още преди да сме стигнали до урните".

"Това няма да бъде референдум, а опасна игра за нашата страна", изтъкна тогава Ципрас.

Кристин Лагард: Референдумът в Гърция няма да има правна сила

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард изключи възможността да бъде дадена отсрочка на Гърция за погасяване на кредита й към фонда, крайният срок за което изтича на 30 юни, съобщи ТАСС.

"Тези пари принадлежат на международната общност, в това число и на хора, имащи по-нисък стандарт на живот от гърците", заяви тя.

По думите й готвеният за 5 юли референдум в Гърция няма да има правна сила, тъй като предложението на кредиторите изтича на 30 юни и гърците ще гласуват за предложения, които на 5 юли вече няма да са в сила.