Искането е подписано от депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров, Гроздан Караджов и Петър Славов, Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт и независимия Георги Кадиев.

Славов заяви, че под документа щял да се подпише и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Искането бе оповестено по време на брифинг в Народното събрание,

Според народните представители, отправили предложението, редица текстове са били приети без сериозен дебат и при граничен кворум за валидност.
Те призоваха Росен Плевнелиев да упражни правата си по чл. 101 от Конституцията и да върне закона за ново обсъждане в пленарна зала.

Мотивите на депутатите са свързани с текстове за Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/; включване на закупуване на програмно време към изключенията, за които не се провеждат обществени поръчки; провеждането на пазарни проучвания в подготовката за възлагане на обществена поръчка и др.

Според Гроздан Караджов на много места в закона са изпуснати критериите, по които ще се произнасят възложителите на обществени поръчки.

"Най-много ме възмущава това, че с този закон се премахва фигурата на докладчика - членът на КЗК, който когато получи своята преписка на базата на случайно разпределение на делата, отива и я проучва", каза той.

По думите му в новия закон е "забранено" делата да се разпределят на случаен принцип. Напротив - провъзгласява се правото на председателя да разпределя делата между отделни служители, които той назначава, следователно проучванията по тези преписки ще бъдат изцяло под негов едноличен контрол, заяви депутатът.

"На КЗК е оставена само възможността да се произнася накрая, когато им бъдат връчени тези преписки, каза още той. Няма как да говорим за битка с корупцията, за принципност и такъв закон, в този вид да мине в българския парламент", заяви пък Мартин Димитров.

Димитър Байрактаров на свой ред определи закона като скандален и насърчаващ корупцията. По думите му текст от него "слага ръка върху свободата на словото" и дава възможност на тези, които притежават властта, безконтролно да си купуват медии и със силата на обществените пари да манипулират обществото.

Георги Кадиев отбеляза, че искането им до президента не е политическа проява, а е "загриженост за това, че чрез този закон корупцията в България ще нарасне".