Законопроектът предвижда нови съкращения на пенсиите от 2019 г., увеличаване на данъците и ограничаване на социалните помощи, съобщиха нощес Франс прес и БТА.

Одобриха го 153 депутати от управляващия блок на Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) и партия "Независими гърци". Против гласуваха 128 депутати.

Пред сградата на парламента снощи се бяха събрали близо 10 000 души, за да протестират против приемането на новите мерки за икономии.

Група младежи замеряха полицията с коктейли "Молотов" и силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.

Приетият от парламента нов пакет от мерки за икономии включва съкращения в размер на близо 5 млрд. евро, намаляване на високите пенсии с 18 на сто, както и орязване на данъчните облекчения от 2020 г.

Този пакет от мерки е необходим на кабинета Ципрас преди срещата на Еврогрупата на 22 май в Брюксел, за да получи в замяна най-късно до юни един позитивен сигнал за облекчаване на гръцкия дълг.

"Ако всичко върви, както иска гръцкият премиер възможно е да видим в Атина едно необикновено зрелище: "Ципрас с вратовръзка", цитират гръцките издания репортаж по темата на в. "Франкуфртер алгемайне цайтунг".

Немският вестник визира прословутите думи, казани от Ципрас по време на първия му премиерски мандат, че ще сложи вратовръзка "само ако бъде намерено решение на дълговата криза в Гърция".

Какво орязва правителството и какво следва от това >>