Управляващата партия, която предложи пълна мажоритарна избирателна система в два тура, беше подкрепена само от "Воля" на Веселин Марешки и един независим депутат. Против бяха коалиционният партньор на ГЕРБ "Обединени патриоти", както и опозицията от БСП и ДПС. Така законопроектът за промени в Изборния кодекс не мина.

По време на дебатите ГЕРБ се опитаха да убедят колегите си защо трябва да приемат предложението им.

"Хората искат да избират в едномандатен район кандидати лице срещу лице, които не са анонимни. Връзката между избрания народен представител и избирателя е по-голяма. Мажоритарният вот прави изборите интересни, той е непредсказуем”, мотивира предложението депутатът от управляващите и бивш конституционен съдия Георги Марков, цитиран от "Фокус".

По думите му предимство на мажоритарната система е и правенето на по-големи и по-силни мнозинства.

„Всички българи искат да е силно управлението. За да е силно то, не трябва само можещ премиер и можещи министри. Трябва да има и силно парламентарно мнозинство”, заяви Марков.

Той призова колегите си от другите партии да зачетат мнението на българите, подкрепили тази избирателна система на референдума.

Патриотите: Това е капан

Най-големият проблем в едно законодателството, свързано с изборната система, е районирането, опонира му обаче Николай Александров от "Обединени патриоти“, които не подкрепят коалиционния си партньор.

"Продължавам да се чудя коя ще е структурата, която ще определя районите. Това е най-големият капан и клопка. Не мога да се съглася с ГЕРБ, че трябва да приемем промените задължително, макар съдът да казва обратното, и че не трябва да имаме дебати по темата. Представете си избирателна секция с 240 кутии, в която трябва да пуснете бюлетини, или секция в чужбина, в която трябва да изготвят 240 различни протоколи“, каза той.

По думите му мажоритарната система сама по себе си може да изключи голяма част от българското общество, да остане извън парламента, да не бъде представена, "да бъде потискана, за сметка на всички останали“.

БСП: Само в Африка и Азия има такава система

Мажоритарната система облагодетелства големите партии и ще нанесе тежък удар върху демокрацията, заяви и пък Филип Попов от „БСП за България”, които са категорично против нея.

"Чистата мажоритарна система убива демокрацията, представителността в парламента, плурализма. Пропорционалната избирателна система е създадена, за да компенсира недостатъците на мажоритарната и е приложена за първи път през 1889 година в Белгия. Мажоритарна система води до липса на парламентарно представяне на голям процент от българските гласоподаватели. Системата се прилага в 58 държави по света, повечето от които се намиран в Азия и Африка”, аргументира се Попов.

ДПС: Подкрепяме националния интерес

"Ако ДПС се ръководеше чисто от партийния си интерес би трябвало да подкрепи мажоритарната система. Тъй като сме национално отговорна партия, няма да подкрепим така предложените изменения", заяви Джейхан Ибрямов, след като първоначално от партията подкрепиха промените в правната комисия.

„Определянето на границите на районите вероятно ще се извърши от администрация, която се подчинява на управляващите“, подчерта Ибрямов.

Според него това би увеличило корупционния натиск и няколко гласа ще се окажат решаващи за избор на депутат.

"Воля": Подкрепяме, но без 240 района


Ще подкрепим предложението за промени в Избирателния кодекс, тъй като сме твърдо за въвеждането на мажоритарен елемент, заяви Пламен Христов от партията на Марешки.

„Ние също имаме собствено мнение и собствени идеи, които смятаме, че са полезни за обществото. Вчера внесохме в деловодството наше предложение за изменение на Изборния кодекс, което се различава в основната си част и по специално в броя на районите. Ако предложението на ГЕРБ е за 240 едномандатни района, в нашия вариант се запазва броят, какъвто са сега. Също многомандатни”, обясни той.

И подчерта, че така ще се спестят средства на държавата при организирането на избори.

"Ще избегнем прехвърлянето на този горещ картоф – кой и как ще разпредели новите 240 едномандатни избирателни района”, коментира още депутатът от "Воля".

Междувременно президентът Румен Радев отхвърли предложението на ГЕРБ разпределението да прави именно той.


АНКЕТА: Да се избират ли депутатите мажоритарно в два тура?


КРЪСТОСАН ОГЪН: За мажоритарната система